Легальна зайнятість – це захист соціальних і трудових прав, гарантій громадян

З метою проведення широкої роз’яснювальної кампанії з питань трудового законодавства в приміщенні Південної ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області 26.07.2018 проведено семінар на тему: «Легальна зайнятість – це захист соціальних і трудових прав, гарантій громадян», «Все про житлові субсидії на 2018 рік» за участі  заступника голови Красноградської РДА Олександра Машка; голови районної ради Володимира Птишника; представника від міської ради, секретаря – Єніної К.Я.; заступника начальника управління праці та соціального захисту населення – начальник відділу грошових виплат та компенсацій – Злидень Л.П.; заступника начальника управління праці та соціального захисту населення – начальник відділу з питань праці та зайнятості населення – Юрченко І.О.; в/о начальника Південної ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області – Біленької Ю.В.; начальника відділу взаємодії з роботодавцями районної філії ХОЦЗ – Драчевської Т.П.; головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Красноградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області – Товоложанської Н.С.

На зустріч були запрошені також 50 фізичних осіб – підприємництва, які здійснюють діяльність на території Красноградського району.

Під час семінару наголошувалось, що виплата заробітної плати у «конвертах» – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні так і кожному з нас. На сьогодні легалізація заробітної плати, цивілізоване оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками – це завдання загальнонаціонального масштабу, адже від рівня заробітної плати найманих працівників прямо пропорційно залежать надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення місцевого бюджету.

У ході спілкування було акцентовано увагу, щодо негативних наслідків отримання й сплати заробітної плати «в конвертах» та переваг пенсійної реформи. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення працівника: гарантованого розміру заробітної плати; права на оплачувану відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; права на оплату лікарняного; права на достроковий вихід на пенсію, права на скорочений робочий день, права на допомогу по безробіттю; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; права на зарахування виробничого стажу; права на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості.

Фізичним особам – підприємництва також роз’яснялось про:

– штрафні санкції у випадку  виявлення порушень трудового законодавства;

– призначення субсидії на наступний період буде проводитись лише на підставі нових заяв та декларацій:

– стосовно терміну на який призначається субсидія;

– стосовно прийняття субсидії за рішенням комісії;

– щодо сплати за послуги отримувачами субсидії;

– зміни  до соціальних нормативів;

– щодо припинення раніше призначеної житлової субсидії.

Наприкінці семінару присутнім роздано довідково-інформаційні листівки та буклети з легалізації трудових відносин. Громадяни отримали відповіді на всі надані ними запитання.