30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Щороку, починаючи з 2014 року, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї.

Україна здебільшого була країною постачання або транзиту жертв торгівлі людьми, проте в сьогоднішніх умовах Україна є також країною призначення з високими ризиками внутрішньої експлуатації. Воєнний конфлікт, який вибухнув в Україні, як і в аналогічних ситуаціях в інших країнах, сприяє поширенню торгівлі людьми в різних її формах.

Складне матеріальне становище громадян спонукає їх до пошуків заробітку за межами України, де в міру своєї необізнаності вони теж можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Жертвами цього злочину стають і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм, серед яких примусова праця, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, вилучення органів тощо.

За даними Групи експертів Ради Європи з питань боротьби з торгівлею людьми (ҐРЕТА), в Україні відбувається значне зростання кількості випадків торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, починаючи з 2010 року. Серед осіб, які постраждали від торгівлі людьми, збільшується кількість осіб чоловічої статі, значною залишається кількість неповнолітніх.

Отже, аналіз ситуації щодо торгівлі людьми в Україні доводить, що складна економічна ситуація в країні та брак можливостей  працевлаштування спонукає значну частину населення до виїзду зі свого регіону, часто за кордон, у пошуках прибуткової діяльності, адже особи у складній економічній ситуації можуть прийняти майже будь-яку пропозицію без обговорення деталей працевлаштування, яку отримують з неперевірених джерел, що часто робить їх легкою здобиччю для торговців людьми.

Більш детальну інформацію про:

– ризики потрапляння  громадян у ситуацію торгівлі людьми;

– порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

– види допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми;

– перелік установ, закладів, служб та організацій, які надають допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми;

– контакти відповідальних посадових осіб за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та громадських організацій, які працюють у цій сфері, можна отримати, звернувшись до:

  • Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації: (057) 705 26 42;
  • Департаменту боротьби з торгівлею людьми Національної поліції

України: (063) 195 00 58; (098) 481 03 45; (050) 023 46 78;

  • Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні); 527  (безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Vodafone та lifecell );
  • Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном: (044) 238 16 57;
  • Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми  МВС України:  (044) 374 37 79 (пн – сб. з 09:00  до 18:00);
  • В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 254 98 36 (цілодобово).

У разі потрапляння в торгове рабство, для отримання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та для призначення одноразової матеріальної допомоги, радимо Вам звертатися до управління праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації за  адресою: м. Красноград, вул. Бєльовська, 84, Харківська область, телефон для довідок (05744)73802.