Працю свою не задекларував своє майбутнє ТИ програв!

14 червня 2018 року на  території Красноградського ринку районною робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення спільно з головним державним інспектором Головного управління Держпраці в Харківській області проведено Флешмоб під гаслом «Поважай свою працю, відстоюй свої права».

У ході спілкування головним державним інспектором Нєгодовим С.С. було акцентовано увагу всіх представників малого бізнесу на відповідальність за порушення трудового законодавства, у тому числі за використання найманої праці без юридичного оформлення.

Також наголошувалось, щодо негативних наслідків отримання й сплати заробітної плати «в конвертах» та переваг пенсійної реформи. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення працівника:

– гарантованого розміру заробітної плати;

– права на оплачувану відпустку,

– відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

– права на оплату лікарняного;

– права на достроковий вихід на пенсію,

– права на скорочений робочий день,

– права на допомогу по безробіттю;

– права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;

– права на зарахування виробничого стажу;

– права на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості.

Інформаційно – роз’яснювальною роботою охоплено 38 суб’єктів господарювання на території Красноградського району, які використовують найману працю.

Під час проведення Флешмобу було виявлено одну фізичну особу – підприємництва, в якого працювало без оформлення трудових відносин два найманих працівника. В даному напрямку буде проводитися відповідна робота, щодо офіційного працевлаштування найманих працівників.

Фізичним особам-підприємництва та найманим працівникам було розповсюджено відповідні інформаційні буклети та листівки з порадами, а також телефонами гарячих ліній.