Соціальне обслуговування громадян Територіальним центром

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» соціальне обслуговування громадян, яким державою законодавчо гарантовано право на соціальний захист та підтримку, в м. Красноград, Красноградському районі та Наталинській ОТГ здійснюється Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградського району.
Основними завданнями Територіального центру є забезпечення якісним соціальним обслуговуванням громадян, які цього потребують, надання необхідної допомоги людям похилого віку в адаптації до сучасних умов життя, створення можливостей для розширення кола спілкування та обміну досвідом, формування активної соціальної позиції в суспільстві.

До складу територіального центру входять 3 відділення:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення денного перебування;

(транспортна служба «Соціальне таксі» при відділенні денного перебування);

  • відділення організації надання адресної натуральної допомоги;

(пункт прокату засобів реабілітації  при відділенні  організації надання адресної натуральної допомоги).

На обслуговуванні у Територіальному центрі знаходяться 1076 осіб, з них по м. Краснограду та Красноградському району – 990 осіб, Наталинська ОТГ – 86.

Відділення соціальної допомоги вдома створене для надання соціально-побутових послуг в домашніх умовах громадянам похилого віку та інвалідам, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в домашніх умовах згідно з медичним висновком.

Відділення не здійснює надання соціальних послуг громадянам, які потребують цілодобового стороннього догляду.

Відділення денного перебування 

 Відділення надає соціальну послугу «Соціальна адаптація» особам, які не мають медичних протипоказань для перебування в колективі: особам похилого віку, особам з інвалідністю. Послуга  спрямована  на усунення обмежень життєдіяльності для підтримки соціальної незалежності, збереження та продовження соціальної активності  громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, організація денної зайнятості та відпочинку.

Зокрема, відділенням організовано та ведеться декілька клубів активного довголіття  для громадян похилого  віку,  підтримуються зв’язки із закладами культури та мистецтва для організації дозвілля громадян похилого віку та осіб з інвалідністю. Також організовуються екскурсії, зустрічі з провідними майстрами мистецтва, в приміщеннях територіального центру проводяться святкові заходи з нагоди свят і видатних подій, проведення лекцій, бесід, зустрічей з питань соціального захисту населення та консультацій фахівців відповідно до виявлених потреб.

Відділення організації надання адресної натуральної допомоги

Відділення обслуговує громадян, які відповідно до акту обстеження матеріально – побутових умов  потребують натуральної допомоги :

 – перукарські послуги;

 – ремонтні роботи;

 – обробіток присадибної ділянки;

 – косіння трави біля будинку;

 – рубання та розпилювання дров;

На надання соціальних послуг в Територіальному центрі мають право:

  • громадяни похилого віку, інваліди, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому МОЗ;
  • громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Для отримання соціальних послуг в Територіальному центрі громадяни подають письмову заяву до Управління праці та соціального захисту населення Красноградської РДА.

Надання структурними підрозділами Територіального центру внутрішньо переміщеним особам соціальних послуг надається невідкладно.

Отримати будь яку інформацію про отримання соціальних послуг можна  в управлінні праці та соціального захисту населення за адресою м. Красноград, вул. Бєльовська, 84, або за телефоном гарячої лінії 71810, а також в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградського району тел. 73931; 73270.