Булінг – як актуальна соціальна проблема

Управління праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації хоче привернути увагу громадян Красноградського району до серйозної проблеми,  яка розповсюджена в усьому світі серед дітей шкільного віку. Явище «булінгу» надзвичайно поширене у сучасній школі, але цю проблему з тих чи інших причин замовчують, не афішують випадки знущань, її не прийнято обговорювати.

Булінг – достатньо нове поняття у нашому житті, але явище, яке воно визначає, на жаль, добре і давно відоме. Це тривалий процес жорстокого ставлення з боку однієї дитини або групи дітей до іншої дитини або до групи інших дітей.

У травні у світі відзначається Міжнародний день протидії булінгу. Цькування, ігнорування, навмисне псування речей, переслідування в соцмережах, приниження, стусани – це лише невеликий перелік проявів булінгу, з якими щоденно стикаються діти. Дослідження, проведені ЮНІСЕФ, доводять, що в Україні від булінгу страждає 67 % дітей у віці від 11 до 17 років. З них 48 % нікому про це не розповідають.

Навіть якщо батькам відомо про ситуацію, вони часто вважають, що покарати агресорів неможливо та, в кращому випадку, переводять дитину в іншу школу.

Проте мало хто знає, що таке явище як булінг регулюється законом та передбачає відповідальність. Отже, ви можете відстоювати власні права та права своїх дітей за допомогою правоохоронних органів!

Головним міжнародним документом, що захищає дітей від насильства, є Конвенція ООН про права дитини. В Україні ці випадки регулюються цілою низкою правових документів – Конституцією, Цивільним та Сімейним кодексами, Законами «Про охорону дитинства», «Про освіту» та ін.

Цивільний та Кримінальний кодекси, а також Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачають, що відповідальність (цивільну, адміністративну та навіть кримінальну) за порушення закону дітьми несуть батьки.

Проте якщо дитині, яка знущається над іншими дітьми, виповнилося 16 років, в більшості випадків вона вже сама несе кримінальну відповідальність за свої дії.

Також за захистом прав, свобод і законних інтересів дитини можна звертатися до:

– служби у справах дітей Красноградської районної державної адміністрації, за адресою: м. Красноград, вул. Соборна, буд. 58 – а;

– Красноградського районного центру для сім’ї, дітей та молоді, за адресою: м. Красноград, 3-й мкрн., приміщення молодіжного центру.

За більш детальною інформацією, будь – якими консультаціями та порадами Ви та Ваша дитина можете звернутися на Національну дитячу «Гарячу» лінію: 0800500225 або 116111 безкоштовно з 12.00 до 16.00 по буднях.