Підготовка агропромислового комплексу району до проведення комплексу весняно-польових робіт

П’ятого квітня під оловуванням очільника району Євгена Третякова відбулась нараду з представниками аграрного сектору та представниками органів місцевого самоврядування. Головне питання на порядку денному підготовка агропромислового комплексу району до проведення комплексу весняно-польових робіт.

2018 рік має стати переломним для аграріїв Красноградщини. 2016-й рік був провальним щодо валового збору озимих культур та сприятливий щодо виробництва кукурудзи. 2017-й рік – благополучний з ранньої групи зернових та невдалий для кукурудзи.

І щоб цей рік приніс вищі показники в АПК і дав можливість отримати пристойний вал зернових та інших культур, важливо організувати продуктивну співпрацю керівників агрофоформувань з органами державної влади та місцевого самоврядування району.

 Під час наради проаналізували фактори, які впливають на урожайність. Серед них: погодні умови, захист посівів від шкодочинних організмів, правильність та грамотність технології посіву та догляду за рослинами, метеріально-технічна база сільгосппідприємств, професіоналізм працівників тощо.

 Важливим питанням також стала фінансова підтримка аграріїв у 2018 році.

На одній із пресконференцій для засобів масової інформації Прем’єр-Міністр України заявив, що 2018-й рік стане роком якісного прориву в АПК.

За його словами, цього буде досягнуто завдяки програмам прямої підтримки фермерів, компенсації вартості сільськогосподарського обладнання вітчизняного виробництва, вартості будівництва нових молочнотоварних ферм та здешевлення кредитів на таке будівництво, а також розстрочки по сплаті ПДВ при імпорті унікального обладнання та технологічних ліній.

7 лютого Кабінет Міністрів України Постановою № 107 затвердив програми підтримки аграрного сектору за ключовими напрямками. Загальна сума підтримки – 6,3 млрд. грн, або 1 % від валової продукції АПК за 2017 рік. В попередньому 2017 році було виділено 5,5 млрд. грн.

Пріоритет підтримки – розвиток тваринництва, фермерського та кооперативного руху, підтримка садівництва та виробництва української сільськогосподарської техніки. Тобто, основні зусилля сконцентровано на галузях, які зможуть забезпечити довготривалий економічний ефект.