Соціальний захист дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчинення ними правопорушень – є і будуть одними із першочергових завдань у діяльності райдержадміністрації

На цьому наголосила начальник служби у справах дітей райдержадміністрація Оксана Кухлій під час виступу на апаратній нараді, яка відбулася 02 квітня 2018 року.

Доповідач зазначила, що з метою запобігання дитячій бездоглядності, бродяжництву та жебрацтву, службою у справах дітей спільно з районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектором ювенальної превенції Красноградського відділу поліції  протягом І кварталу 2018 року на території району проведено 16 профілактичних рейдів  «Діти вулиці», під час яких обстежено 32 сім′ї. З батьками дітей було проведено профілактичні бесіди, щодо недопущення сварок у присутності дітей, посилення уваги до дітей, які схильні до правопорушень, встановлення чіткого контролю вільного часу дитини та інші.

20 батьків офіційно попереджено про адміністративну відповідальність за неналежне виконання своїх батьківських обов’язків по відношенню до дітей, щодо 18 батьків ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності. Також під час рейдів увага приділяється торгівельним об’єктам на предмет продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів, у 2018 році таких випадків не виявлено.

Метою роботи з сім’ями, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків та ведуть асоціальний спосіб життя, є збереження біологічної сім’ї, недопущення вилучення дітей з сім’ї, відновлення її функціональної спроможності щодо виховання дітей. Якщо все ж таки вилучення відбулося діти влаштовуються до Красноградського центру соціально-психологічної реабілітації дітей, де з дітьми та батьками проводиться відповідна робота. Коли всі вжиті профілактичні заходи не дають бажаних результатів, як крайня міра розглядається питання про позбавлення батьків батьківських прав відносно дітей.

За І квартал 2018 року до Красноградського районного суду подано 1 позов щодо позбавлення матері батьківських прав по відношенню до доньки.

Особлива увага приділяється залученню до активних форм зайнятості дітей, які потребують підвищеної уваги з боку держави. Так, гуртковою та спортивно-оздоровчою роботою охоплено  68   дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 25 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Службою проводиться інформаційно-роз‘яснювальна та правоосвітня робота з дітьми, їх батьками або особами, які їх замінюють, на особистому прийомі громадян та під час проведення рейдів.

Станом на 1 квітня 2018 року на обліку служби у справах дітей перебуває 53 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах, які виховуються у 23 родинах.