Програми Європейського банку реконструкції та розвитку для малого та середнього бізнесу

Малий та середній бізнес є каталізатором економіки багатьох країн. Найчастіша проблема, з якою стикається велика кількість власників бізнесу – спроба самостійно вирішити ті питання, що потребують професійного зовнішнього втручання, а також відсутність розуміння ефективного використання наявних коштів. Так, ЄБРР було створено програму, яка дозволяє залучати досвідчених консультантів задля виявлення потреб та розвитку бізнесу. В результаті роботи із зовнішніми консультантами у власників організацій з’являються інструменти, навички і необхідні знання для підвищення внутрішньої ефективності та активного розвитку.

На вищезазначені консалтингові проекти й спрямовані гранти (безповоротна фінансова допомога) у розмірі 50% від чистої вартості         (без ПДВ). Гранти надаються завдяки ресурсам донорів: Європейський Союз, уряд Швеції, уряд Сполучених Штатів Америки та Спеціальний Фонд Акціонерів ЄБРР.

ЄБРР допомагає:

  • знайти професійних консультантів та залучити їхні знання та інструменти для розвитку Вашого бізнесу;
  • оцінити потреби Вашого бізнесу;
  • супроводити проект від самого початку до його завершення;
  • компенсувати частину вартості проекту у розмірі 50% від вартості проекту (без ПДВ), але не більше 10 000 євро на одне підприємство; для проектів з енергоефективності компенсація становить 75%.

Вимоги до бізнесу, що може отримати грант на консалтинговий проект:

  • більше 2-х років на ринку;
  • більше 50% компанії належить громадянам України;
  • від 10 до 250 співробітників у штаті компанії;
  • потенціал для розвитку;
  • гарна ділова репутація власників;
  • потреба у залученні консультанта (у першу чергу, по незнайомим компанії напрямкам).

Консалтинговий проект має бути орієнтований на такі напрямки: інформаційні технології, системи якості, стратегія, експортний консалтинг, маркетинг, організаційне консультування, операційна ефективність, інженерні рішення, енергоефективність, управління фінансами.

Приклади реалізованих проектів можна знайти за наступними посиланнями:

Проектний цикл складається із 9 кроків (переглянути тут).

Кроки до старту консалтингового проекту (у середньому опрацювання заявки триває від 2 до 4 тижнів):

1 крок. Завантажити анкету, заповнити її та надіслати, разом із необхідними документами на розгляд на електронну адресу: knowhowukraine@ebrd.com.

2 крок. Перевірка наданих документів ЄБРР.

3 крок. Зустріч з представниками ЄБРР.

4 крок: Затвердження кандидатури підприємства на участь у програмі.

5 крок. Донесення рішення до компанії, що подала заявку.

Перелік необхідних документів:

  1. Якісна скан-копія анкети-заявки за підписом директора компанії.
  2. Якісна скан-копія витягу/виписки з державного реєстру компаній або електронний витяг з державного реєстру за останній або поточний роки.
  3. Якісна скан-копія фінансових звітів (форми 1 та 2) за останні 2 роки, що завірені печаткою державного органу про їх отримання або до яких прикладено електронні квитанції про прийняття звіту державним органом; для ФОП – річні податкові декларації.
  4. Кольорова скан-копія статуту компанії (або копії всіх сторінок паспорту для ФОП).

Також, необхідно надати заявку за наступним посиланням: НАДАТИ ЗАЯВКУ НА КОНСАЛТИНГОВИЙ ПРОЕКТ.

Відбір консультанта відбувається через процедуру міні-тендеру. Клієнт обирає консультанта серед отриманих від ЄБРР кандидатів. Клієнт також, може додатково пропонувати інших консультантів, але такому консультанту необхідно буде пройти процедуру пре-кваліфікації згідно з процедурами ЄБРР перед початком проекту.

Існують інші онлайн продукти, а саме:

  1. Онлайн бізнес-діагностика. Business Lens – унікальна платформа, що допоможе прискіпливо подивитись на власний бізнес, оцінити його ключові аспекти та найти можливості для подальшого розвитку безкоштовно:

– загальний сайт знаходиться за посиланням: Business Lens;

– сайт для жінок-підприємниць: «Жінки в бізнесі».

  1. Кредитування. Деталі щодо можливості отримання кредиту тут, де також зазначені відповідні контактні особи з питань кредитування.
  2. Тренінги. Можна слідкувати за анонсами щодо нових тренінгів на сторінці ЄБРР: Консультації для малого бізнесу у Facebook.

Центри підтримки бізнесу EU4Business:

– контакти 15 Центрів підтримки бізнесу EU4Business можна знайти за посиланням: https://drive.google.com/file/d/0B1iW_VaQn0BhV3VvX09Zc1ZvX1k/view;

– про діяльність, тренінги та заходи центрів, що проводяться для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні, можна дізнатись безпосередньо зв’язавшись із представниками за вищезазначеним посиланням мережі Центрів підтримки бізнесу. Можна звертатись до      будь-якого центру з даного переліку за інформацією щодо наявних можливостей для розвитку малого й середнього бізнесу в Україні. Центр підтримки бізнесу у Харкові знаходиться за адресою: пр. Незалежності 2, офіс 414, м. Харків, 61058 або можна звернутись за тел.: 766-12-72/73,            а також, за e-mail: knowhowukraine@ebrd.com.