Насильство в сім’ї як соціальна проблема

Домашнє насильство – це загальна проблема, а також одна з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Домашнє насильство вважається серйозною проблемою в кожній країні, де вивчається це питання.

 У країнах, де ведеться систематичний статистичний облік, зафіксована кількість жінок, які страждають від побиття їхніми чоловіками або партнерами, сягає від 40% до 80%. Такого насилля зазнають жінки всіх вікових і соціально-економічних груп.

Більшість людей і не підозрює, що насильство має безліч облич. Воно не тільки носить фізичний характер, але й може бути моральним, психологічним, економічним та сексуальним.

На захисті сім’ї від насильства стоїть закон, який так і називається: Закон України «Про попередження насильства в сім’ї». Згідно з юридичним визначенням цього офіційного правового документу, насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного та економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Що робити у випадку насильства в сім’ї?
– якщо  необхідно терміново припинити насильство, Ви можете зателефонувати в поліцію – «102», вимагайте негайного втручання, детально опишіть все, що відбулось, покажіть тілесні ушкодження, а також меблі та речі, які були розбиті або поламані домашнім агресором;

– якщо Вами було отримано тілесні ушкодження, обов’язково зверніться до медичного закладу, ви не лише отримаєте лікування, але й медичну довідку, яка буде важливим доказом в суді;

Не поспішайте втекти з дому, не шукайте способу помститися, а тим більше – вкоротити собі віку.

Якщо вважаєте, що саме Ваш випадок – класичний зразок насильства, то обов’язково звертайтеся по допомогу, а саме:

  • Національна «гаряча лінія» із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером: 116 123.
  • Красноградський відділ поліціїГоловного управління Національної поліції в Харківській області:

          м. Красноград, вул. Лермонтова, 84 тел. 102;

  • Красноградський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

          м. Красноград, 3-й м/н, буд. Молодіжного центру,  тел.  (05744)77103

  • Служба у справах дітей Красноградської райдержадміністрації:

         м. Красноград, вул. Соборна, 58 а, тел. (05744)73670

  • Управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації:

         м. Красноград, вул. Бєльовська, 84, тел.  (05744)73802

Пам’ятайте народну приказку: «Береженого Бог береже», а тому не закривайте очі на реальні факти насильства в сім’ї!