ЛЮДИНА – НЕ ТОВАР! ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Сучасне рабство може торкнутися кожного, не залежно від соціального статусу, віку, статі, освіти. Постраждалі живуть серед нас, але часом залишаються невидимими.

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Ви повинні знати свої права й бути готовими їх захистити. Якщо Ви плануєте їхати на роботу за кордон, Вам необхідно отримати достовірну інформацію про майбутню роботу та умови життя за кордоном.

Якщо Ви або Ваші знайомі вирішили поїхати за кордон, пам’ятайте наступні рекомендації:

  1. Ніколи нікому у жодному разі, окрім офіційних службовців, не віддавайте свої ідентифікаційні документи! Якщо Ви загубили свій паспорт або ж його відібрали у Вас силою, звертайтеся до посольства або консульства України у відповідній країні.
  2. Зробіть ксерокопії всіх важливих документів! Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. В разі необхідності ці копії можуть спростити процедуру отримання документів на повернення в Україну.
  3. З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для вас мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.
  4. Якщо Ви їдете за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична або гостьова віза не дає права на роботу. Ви можете стикнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.
  5. Якщо за кордоном Ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України.

Кожному, хто потрапив у рабство, можна допомогти та покарати кривдників, але для цього потрібно повідомити відповідні служби.

КОРИСНІ ТЕЛЕФОНИ:

  • Департамент соціального захисту населення Харківської обласної

державної адміністрації: (057) 705 26 42;

  • Департамент боротьби з торгівлею людьми Національної поліції

України: (063) 195 00 58; (098) 481 03 45; (050) 023 46 78;

  • Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та

консультування мігрантів: 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні); 527  (безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Vodafone та lifecell );

  • Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в

надзвичайних ситуаціях за кордоном: (044) 238 16 57;

  • Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах

України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми  МВС України:  (044) 374 37 79 (пн – сб. з 09:00  до 18:00);

  • В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за

кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 254 98 36 (цілодобово)

 Не будьте байдужими, якщо Вам відомий факт торгівлі людьми не мовчіть про це!