Відбулося позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при  Красноградській районній державній адміністрації

16 грудня 2017 року у райдержадміністрації  у зв’язку з зареєстрованим випадком АЧС на території  мисливських угідь ТОВ «Мисливець ЛТД» с. Калинівка Красноградського району Харківської області відбулося термінове позачергове засідання  Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при  Красноградській районній державній адміністрації під головуванням голови райдержадміністрації Євгена Третякова.

Начальник Красноградського районного управління Головного управління Держрпродспоживслужби в Харківській області Сергій Павленко доповів, що відповідно до результатів досліджень Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області у біологічному матеріалі, відібраного від 1 голови дикого кабана, відстріляного на території мисливських угідь МТ «Мисливець ЛТД» Красноградського району Харківської області, виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней (звіт про результати дослідження патологічного матеріалу від 15.12.2017 № 002740 п.м./17).

Відстріл диких кабанів, в яких виявлено збудник африканської чуми свиней, проведено на території зазначено вище мисливського угіддя 03 грудня поточного року відповідно до ліцензії. Туші збитих диких кабанів зберігаються у морозильних ларях у «хатинці лісника» ТОВ «Мисливець ЛТД», яка розташована на околиці с. Калинівка Красноградського району.

За результатами засідання було вирішено оголосити територію ТОВ «Мисливець ЛТД» Красноградського району Харківської області неблагополучною щодо африканської чуми свиней та встановити карантин з 16 грудня 2017 року.

Визначено епізоотичним вогнищем по африканській чумі свиней територію Красноградського лісництва мисливського угіддя ТОВ «Мисливець ЛТД» Красноградського району.

Зоною захисту визначена територія мисливських угідь товариства в радіусі 3 км, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем, та с. Калинівка, а зоною спостереження (нагляду) територію населених пунктів сіл Гранове, Соснівка, Березівка.

На засіданні комісії затверджений план організаційних заходів, ветеринарно-санітарних  та господарських заходів щодо ліквідації вогнища африканської чуми свиней в ТОВ «Мисливець ЛТД» та створена координаційна робоча група для вирішення поточних завдань та проблемних питань, пов’язаних з ліквідацією спалаху АЧС в товаристві.

(Повний проект рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Красноградській районній державній адміністрації та план заходів буде оприлюднений та доведений до виконавців).