У Красноградському районі реалізовуються нові проекти, спрямовані на повернення до активної зайнятості членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб

Про це доповіла заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг  Красноградського районного центру зайнятості Ольга Табачник.

Перший з них – це пілотний проект «Рука допомоги», який впроваджується Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку. В рамках цього проекту всі бажаючі з числа непрацюючих осіб, які відносяться до членів малозабезпечених родин або до внутрішньо переміщених осіб можуть отримати підтримку у працевлаштуванні, включаючи громадські роботи, а також, в обмін на бізнес-плани, складені за консультативної допомоги фахівців служби зайнятості, отримати безпроцентну фінансову допомогу на поворотній основі в розмірі до 64 тис. грн. у вигляді обладнання та матеріалів для започаткування власної справи в одному з пріоритетних видів економічної діяльності.

В 2017 році проект реалізується в Львівській, Полтавській та Харківській областях. Фінансова допомога надається терміном до 3-х років, сума повернення зменшується на суму сплачених за цей період податків та єдиного соціального внеску, а також якщо учасник проекту протягом двох років приймає на роботу осіб, з числа членів малозабезпечених родин, внутрішньо переміщених осіб або учасників АТО, то фінансова допомога не повертається взагалі.

Що стосується Красноградського району, то в рамках реалізації пілотного проекту 1 особа з малозабезпеченої родини та 1 внутрішньо переміщена особа, розробили бізнес-плани, відкрили власну справу та вже отримали обладнання та матеріали на суму 125 тис. 979 грн. Вони будуть займатись сільським господарством, а саме вирощуванням овочів в теплиці та вирощуванням часнику. Ці особи вже сплачують податки та забезпечують роботою себе самостійно. Всього в Харківській області фінансову допомогу відповідно до проекту «Рука допомоги» отримали  мешканці 7 районів.

Наступний проект носить назву «Гідна праця». Реалізує його Український фонд соціальних інвестицій за кошти уряду Німеччини. Ініціатива охопить 14 громад Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей. В Харківській області проект виконує Фонд «Професійний розвиток Харкова».

Мета проекту полягає в тому, що 180 учасників мешканців Харківської області  (а саме міста Золочів, Дергачі, Богодухов, Лозова, Ізюм та  Красноград) вдосконалять свої професійні навички, завдяки чому зможуть знайти нову роботу або відкрити власну справу. Участь у проекті можуть брати як ВПО так і місцеві жителі. Програма «Гідна праця» передбачає 3 етапи: стартовий 1-денний тренінг для групи із 30 осіб, та два 3-денні тренінги для осіб, зацікавлених у працевлаштуванні та окремо, для тих, хто планує започаткувати власну справу (групам до 15 осіб).

Перший тренінг запланований у місті  Краснограді на 11 грудня 2017 року, фахівцями центру зайнятості відібрані та проанкетовані бажаючі взяти участь у даному проекті в кількості 30 осіб, з них 10 ВПО.

Третій проект, який реалізується в Харківській області, має назву «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні». Цей проект реалізується Міжнародною організацією з міграції (МОМ) за фінансової підтримки  Європейського союзу. Проектом передбачено надання обладнання ВПО і представникам місцевої громади для започаткування власної справи на суму до 650 євро (група «Самозайнятість») та для розвитку вже існуючого бізнесу на суму 2150 євро (група «Мікропідприємництво»). Учасниками проекту можуть бути також як і ВПО так і місцеві мешканці, які мають досвід здійснення підприємницької діяльності та мають бажання її розпочати.

Програма розвитку самозайнятості розрахована на учасників, які лише планують розпочати свій бізнес, а програма розвитку мікропідприємництва  розрахована на учасників, які вже мають невеликий зареєстрований бізнес та мають потребу у його розширенні.