Основні пункти Закону про сільську медицину – не фантастика, а реалії завтрашнього дня

Медична реформа в Україні набирає обертів. У листопаді було прийнято проект закону № 7117, який має підвищити доступність та якість медичного обслуговування у сільській місцевості. За прийняття Закону проголосували 280 депутатів. Цей законопроект є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою вирішити нагальні проб­леми сільської медицини: відсутність лікарів, погано обладнані амбулаторії та ФАПи.

Мільйони українців проживають у сільській місцевості. Лікарі ж не хочуть туди їхати, бо сільська медицина фінансується за залишковим принципом, а у сільських амбулаторіях та ФАПах немає навіть найнеобхідніших умов: у більшості немає водопостачання та водовідведення, взагалі відсутні санвузли.

Саме розвитку сільської медицини було присвячено виїзне засідання Мінрегіону в місті Харків, яке відвідав очільник Красноградського району Євген Третяков, голова Наталинської ОТГ Віолета Боровська та головний лікар Красноградської ЦРЛ Олександр Колодяжний.

У заході взяли участь голова ХОДА Юлія Світлична та представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Ірина Луценко.

Ключовими питаннями для обговорення в ході засідання стали створення сучасних медичних амбулаторій у рамках реформи первинної медичної допомоги в сільській місцевості та запровадження телемедицини.

Низький рівень надання медичної допомоги у сільській місцевості спричинений зокрема відсутністю налагодженої медичної інфраструктури та кваліфікованого медичного персоналу.

Важливо зазначити, що Закон не передбачає закриття амбулаторій та ФАПів. Навпаки, в країні буде побудовано мережу нових сучасних закладів за типовим проектом.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лева Парцхаладзе, наступного року планують збудувати близько 1300 амбулаторій по всій країні. На Харківщині відкриють близько 50 закладів, 3 з них – на Красноградщині.

На реалізацію проекту в 2018 році передбачається спрямувати близько 5 млрд грн.

Загалом для цього потрібно близько 14 млрд, реалізувати проект планують за 2-3 роки.

Завдяки цим інвестиціям сільські громади зможуть:

  • збудувати нові амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря;
  • закупити автомобілі, щоб лікарі могли пересуватися між селами;
  • оновити обладнання амбулаторій;
  • забезпечити швидкісний інтернет.

“Давно назріла проблема, коли пацієнтів з села перенаправляють у район або в область, де можуть надати кваліфіковану допомогу. Закон про сільську медицину має всі шанси змінити ситуацію, аби первинна ланка в сільській місцевості ефективно працювала і результативно реагувала на більшість медичних звернень. Цих змін вимагає від нас і децентралізація, яка передбачає надання якісних і доступних послуг усім громадянам на місцях”, – коментує захід Євген Андрійович.