Міжнародне співробітництво та інвестування, як запорука якісних змін в економіці району

Зусилля райдержадміністрації направлені на забезпечення позитивних структурних зрушень в економіці, як основи для збалансованого зростання та послідовного підвищення рівня і якості життя населення.

Про це говорив завідувач сектору економічного розвитку і торгівлі Ігор Овчаренков на спільному засіданні адміністративно-господарського активу та колегії райдержадміністрації, яке відбулось 22 листопада.

Зокрема, він доповів про реалізацію в Красноградському районі проектів, які фінансуються у рамках міжнародних договорів з надання Україні міжнародної технічної допомоги.

Красноградський район протягом останніх років, є постійним учасником міжнародних конкурсів міні-проектів та Програм, спрямованих на розвиток району. Завдяки ним вирішуються певні питання соціальної сфери, які самотужки вирішити було б тяжко. Так, у минулому році успішно завершена реалізація 4 проектів ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ» на загальну суму 1200 тис.грн., що значно покращило умови проживання населення: капітальний ремонт приміщень в будівлі Піщанського НВК, Хрестищенської ЗОШ І-ІІ ступенів, Берестовеньківської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Кобзівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Також з 2016 року навчальні заклади Красноградського району успішно співпрацюють з дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ. Першим об’єктом підтримки ЮНІСЕФ став дошкільний підрозділ Кобзівського НВК, розташованого у с. Дружба, який отримав від фонду нові дитячі меблі, постіль, м’який інвентар (килими, рушники, подушки, ковдри тощо), спортивне та ігрове обладнання.

Навчально-виховний комплекс №2, також за підтримки ЮНІСЕФ, отримав комплекти волейбольної та футбольної форми, тенісні столи, м’ячі, волейбольні сітки, футбольні ворота, баскетбольні щити, інший спортивний інвентар, а також сучасний спортивний майданчик.

Крім того, до кінця 2017 року в рамках співпраці з фондом ЮНІСЕФ, планується завершення капітального ремонту приміщення Піщанського НВК для відкриття 2 додаткових дошкільних груп. А Петрівському НВК за кошти ЮНІСЕФ закуплено обладнання та інвентар для відкриття додаткової дошкільної групи.

Також на території Красноградського району триває реалізація мікропроектів у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури», фінансування проектів здійснюється за рахунок гранту Уряду Німеччини (реконструкція нежитлової будівлі під багатоквартирний будинок (соціальне житло) в селищі Дослідне; капремонт ДНЗ №17 для покращення умов надання послуг дошкільної освіти громаді міста Красноград).

В рамках співпраці України з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) до Красноградської міської ради передано спортивне обладнання, яке встановлено на території ДНЗ №5, військово-спортивному клубу «Пересвіт» та Красноградської ДЮСШ.

Також, за підтримки уряду Німеччини в рамках реалізації проектів міжнародної технічної допомоги Німецького товариства з міжнародної співпраці (GIZ), 3 листопада 2017 року відбулося урочисте відкриття футбольного поля з штучним покриттям на території Красноградського коледжу комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія». Обсяг інвестицій склав 2 млн.грн. До урочистості долучився благодійний фонд імені Героя України Гулого І.М. подарувавши коледжу комплект футбольної форми.

Варто зазначити, що Красноградський район взяв активну участь у програмі Уряду Японії «КУСАНОНЕ». Подано заявки на конкурс участі у програмі від шкіл, лікарняних закладів, структурних підрозділів райдержадміністрації, комунальних підприємств району, де на жаль районі заявки в цьому році не будуть профінансовано, але район зараховано до компаньйонів програми Уряду Японії «КУСАНОНЕ».

Також район долучився до спільного з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», після певних труднощів проект нещодавно відновив свою роботу. Є надія на подальше фінансування поданих та відібраних районних проектів.