Результати злиття Фондів

Нарешті поставлено крапку в реорганізації Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що відбулося в процесі їх злиття. Працівників зазначених фондів 1 серпня цього року переведено до нової структури. Отже, через 2.5 року від початку реформи новоутворений фонд – правозаступник реорганізованих – розпочав повноцінну роботу.

Автори реформи сподівають­ся, що злиття фондів принесе дер­жаві очікувану економію. Адже, за розрахунками Міністерства фінансів України, таке об’єднання має сприяти скороченню адміністративних видатків на 600 млн гривень.

Так, до чергового засідання правління готується проект постанови про скорочення граничної чисельності пра­цівників на 35% від нинішньої.

Наразі проводиться повний аналіз та формується реєстр власно­го і орендованого нерухомого майна. Уже зменшено кількість орендова­них приміщень з 672 до 452. І ця ро­бота триває.

Станом на 1 вересня у повному обсязі профінансовано витрати для проведення виплати ма­теріального забезпечення застрахо­ваним особам та виплати щомісяч­них страхових сум 206 тисячам потерпі­лих на виробництві та членам їх сімей. У 2017 році двічі проведено перерахунки щомісячних страхових виплат а саме:

– з 1 січня 2017 р. для осіб, у яких розмір щомісячних страхових ви­плат був менший ніж 1600 грн у пе­рерахунку на 100 відсотків втрати працездатності. Таких налічува­лось 38,8 тис. осіб, або 20% із за­гальної кількості отримувачів що­місячних страхових виплат. Водно­час середній розмір підвищення щомісячних виплат для цих осіб становив 210 грн.

– з 1 березня 2017 р. для 209,6 тис. отримувачів щомісячних страхових виплат на коефіцієнт 1,236. Водно­час розмір підвищення щомісячних страхових виплат становив майже 400 гривень на одну особу.

12 вересня цього року відбулось засідання правління Фонду соціального страхування України. На засіданні розглянуто і схвалено бездефіцитний проект бюджету Фонду на 2018 рік, що спрямований на підвищення соціальних стандартів для застрахованих осіб, у тому числі потерпілих на виробництві та членам їх сімей. Зокрема, заплановано провести перерахунок щомісячних страхових виплат.

З 1 березня 2018 р. планується провести перерахунок для всіх потерпілих та членів їх сімей, що перебувають на обліку у Фонді. Середній розмір щомісячної страхо­вої виплати при цьому зросте на 432,1 грн — до 2592,8 грн.

Передбачається також підвищи­ти виплати тим, хто отримує їх у розмірі менше ніж мінімальна за­робітна плата, встановлена на 1 січня цього року (нині 3200 грн). Крім того, розмір щомісячної страхової виплати зросте в майже 68,5 тис. потерпілих. У середньому на одного потерпілого розмір підвищення ста­новитиме 358,4 грн, а в інвалідів 1 групи — понад 600 грн.

Фонд також прийняв дві поста­нови щодо запровадження принци­пово нових механізмів забезпечен­ня потерпілих санаторно-курорт­ним лікуванням та застрахованих осіб — лікуванням у реабілітацій­них відділеннях санаторно-курорт­них закладів після перенесених за­хворювань і травм.

На сьогодні порядок звернення громадян для отримання страхо­вих виплат і соціальних пільг залишається незмінним. У май­бутньому Фонд планує поліпшити обслуговування клієнтів завдяки залученню центрів надання ад­міністративних послуг.

Варто згадати ще одну ініціативу Фонду. З метою відновлення права застрахованих осіб та членів їх сімей на забезпечення послугами із сана­торно-курортного лікування та оздо­ровлення розроблено зміни в базо­вий Закон. Вони стосуються, зокре­ма, осіб, зайнятих на важких робо­тах, роботах із шкідливими чи небез­печними умовами праці, а також тих, які його потребують за резуль­татами медичних оглядів працівників певних категорій. Ці заходи є основ­ними методами профілактики стра­хових випадків.