Хто повинен розробляти і переглядати інструкції з охорони праці

Всупереч широко поширеній серед робото­давців та безпосередніх керівників думці, розробка та перегляд необхідних інструкцій з охорони праці, що діють на підприємстві, здійснюється не фахівцями служби охорони праці, а відповідно до вимоги п 4.3.4 Положення розробки інструкцій з охорони праці, саме безпосередніми керівниками робіт (начальником виробництва, цеху, дільниці, відділу, лабораторії та інших відповідних їм підрозділів, майстром), які несуть відповідальність за своєчасне виконання цієї роботи. І ця вимога цілком логічно випливає з обов’язків безпосе­редніх керівників. Адже саме вони розставляють працівників по робочих місцях, видають їм завдан­ня, контролюють їх виконання і проводять ін­структаж безпосередньо на робочих місцях. Тому саме вони покликані і повинні краще за інших зна­ти всі небезпечні і шкідливі виробничі фактори, які існують на конкретному робочому місці, всі вимо­ги охорони праці, які стосуються цього робочого місця. Вони зобов’язані не тільки самі все це чітко знати і уявляти, а й навчити кожного свого працівника працювати безпечно, а потім ще й пе­ревірити, як цей працівник засвоїв цю науку, тобто інструктаж з охорони праці. З урахуванням цих знань, навичок і досвіду кому ж, як і безпосереднім керівникам, слід доручити розробку і перегляд фахівцю з охорони праці підприємства.

А на службу охорони праці відповідно до п. 4.3.5 Положення розробки інструкцій з охоро­ни праці, роботодавець покладає здійснення си­стематичного контролю:

  • своєчасності розробки нових інструкцій;
  • відповідності діючих на підприємстві інструк­цій вимогам законодавства з питань охорони праці;
  • встановленої періодичності перегляду та внесення зміни і доповнення до інструкцій.

Також на службу охорони праці покладається обов’язок по наданню відповідної методичної допо­моги розробникам інструкцій і організація придбан­ня для них примірних інструкцій, стандартів ССБТ та інших нормативно-технічних і організаційно – методичних документів з охорони праці.