Основні вимоги до змісту інструкції з охорони праці

Для того щоб правильно і раціонально підійти до розробки переліку інструкцій з охоро­ни праці підприємства, слід нагадати, що вдає із себе інструкція і які основні вимоги до її змісту. Цю інформацію можна почерпнути з Положення розробки інструкцій з охорони праці.

Отже, інструкція є нормативним актом, що містить обов’язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певного професією на робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства і будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням роботодавця вико­нуються ці роботи.

Інструкції, що діють на підприємстві, належать до нормативних актів з охорони праці, що діють в межах конкретного підприємства. Такі інструкції розробляються на основі чинних державних міжга­лузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці, примірних інструкцій та технологічної доку­ментації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в  експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виробників обладнання, що використо­вується на даному підприємстві. Вони затверджу­ються роботодавцем і є обов’язковими для дотри­мання працівниками відповідних професій або при виконанні відповідних робіт на цьому підприємстві.

Інструкції повинні відповідати чинному зако­нодавству України, вимогам державних міжгалузе­вих і галузевих нормативних актів про охорону праці: правил, норм, стандартів, інших норматив­них і організаційно-методичних документів про охорону праці, на основі яких вони розробляються.

Інструкції повинні містити тільки ті вимоги щодо охорони праці, дотримання яких обов’язкове самими працівниками. Порушення працівником цих вимог повинно розглядатися як порушення тру­дової дисципліни, за яке до нього може бути засто­совано стягнення згідно з чинним законодавством.

Інструкціям, які розробляються і затверджу­ються на підприємствах, присвоюються порядкові номери службою охорони праці цих підприємств. У назві інструкції стисло вказується, для якої про­фесії або виду робіт вона призначена.

Включення до інструкції підлягають загальні положення щодо охорони праці, а також органі­заційні та технічні вимоги безпеки, які визнача­ються на основі:

  • чинного законодавства України про працю та охорону праці, стандартів, правил, норм та інших нормативних і організаційно-методичних документів з охорони праці;
  • аналізу документів з охорони праці стосовно відповідного виробництва, професії (виду робіт);
  • характеристики робіт, що підлягають вико­нанню працівником конкретної професії у відпо­відності з її кваліфікаційною характеристикою;
  • вимог безпеки до технологічного процесу, виробничого обладнання, інструментів і при­строїв, які застосовуються при виконанні відпо­відних робіт, а також вимог безпеки, які містять­ся в експлуатаційній та ремонтній документації і в технологічному регламенті;
  • виявлення небезпечних і шкідливих вироб­ничих факторів, характерних для даної професії (виду робіт) як при нормальному протіканні проце­су, так і при відхиленнях від оптимального режиму, визначення заходів і засобів захисту від них, вив­чення конструктивних та експлуатаційних особли­востей і ефективності використання цих коштів;
  • аналізу обставин та причин найбільш імо­вірних аварійних ситуацій, нещасних випадків і професійних захворювань, характерних для даної професії (виду робіт);
  • вивчення передового досвіду безпечної органі­зації праці та виконання відповідних робіт, визначен­ня найбезпечніших методів та прийомів їх виконання.

Вимоги інструкцій викладаються відповідно до послідовності технологічного процесу і з ураху­ванням умов, в яких виконується даний вид робіт.

 

    Красноградське відділення Фонду соціального страхування України