Створені уповноважені органи з питань пробації

Про це доповів на щотижневі апаратній нараді 09 жовтня 2017 року Олександр Біда – начальник Красноградського районного відділу з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Законом України від 07.09.2016 № 1492-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» (набув чинності 08.10.2016) кримінально-виконавчі інспекції були виключені з числа суб’єктів виконання покарань. Відповідно до цього Закону передбачено утворення нових органів – органів пробації, як окремих суб’єктів виконання кримінальних покарань.

Взагалі, пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Департамент пробації є структурним підрозділом Міністерства юстиції України, який забезпечує виконання завдань, покладених на нього, зокрема щодо формування та реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації.

Безпосередньо в Красноградському районному відділі з питань пробації за 9 місяців поточного року по обліках пройшло 228 засуджених.

Станом на звітну дату на обліку перебувають:

117 осіб звільнених від відбування покарання з випробуванням;

2 особи засуджених до громадських робіт;

10 осіб засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади, або займатися  певною діяльністю;

4 особи притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді громадських робіт;

1 особа притягнута до адміністративної відповідальності у вигляді виправних робіт.

Також на апаратній нараді Дар’я Савастюк – директор  Красноградського молодіжного центру –  доповіла про досвід відвідування семінару  на тему: «Імплементація європейських стандартів для національних меншин в Україні», який відбувся 28-29 вересня поточного року у м. Харкові.