Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) є актуальною проблемою охорони здоров’я

Своєчасне проведення профілактичних та протиепідемічних заходів – це запорука  недопущення поширення інфекції та виникнення епідускладнень, зокрема в організованих колективах.

Основні профілактичні та протиепідемічні заходи визначені наказом МОЗ України від 06.11.2015 №732 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій» та проводяться з урахуванням «Прогнозу на епідемічний сезон 2017 – 2018 років з грипу та ГРВІ». На території області діє «Комплексний план заходів по профілактиці і боротьбі з грипом та гострими респіраторними інфекціями на епідемічні сезони 2016-2020 рр.» (відкоригований), затверджений заступником голови Харківської обласної державної адміністрації.

Ґрунтуючись на багаторічному досвіді спостереження за грипом, даних про стан  напруги  імунітету до грипу у здорових осіб, показниках низького охоплення вакцинацією населення в попередні сезони, погіршенні соціально-економічної ситуації в Україні та  враховуючи дані  ВООЗ  щодо штамів вірусів грипу, що ймовірно циркулюватимуть у новому епідемічному сезоні  можна очікувати збільшення кількості захворілих, як серед населення України, так і населення області майже на 14%.

Пріоритетним, найбільш ефективним та економічно обґрунтованим заходом у стратегії боротьби з грипом залишається вакцинація, яка поєднує високу специфічність, профілактичну ефективність та економічність.

За останніми рекомендаціями ВООЗ охоплення щепленнями осіб з груп медичного та епідемічного ризику повинно становити не менше 75%, що дасть можливість попередити виникнення ускладнень та не допустити поширення інфекції. У першу чергу це персонал медичних закладів, дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та будинків для осіб похилого віку, робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, вагітні, військові, особовий склад служб і відомств, який може бути залучений до ліквідації епідемічних (епізоотичних) ускладнень, особи віком понад 60 років, особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцевої системи, нирок, обміну речовин).

У поточному сезоні по Харківській області заплановано щепити більше 63 тисяч осіб, що складає 2,1% від загальної кількості населення та 9,0% від числа осіб з груп ризику.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щеплення за епідемічними показаннями проводяться за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

За даними Міністерства охорони здоров`я України, на сьогодні в Україні зареєстровані такі вакцини для профілактики грипу із оновленим штамовим складом:

  • ІНФЛУВАК® (INFLUVAC®) — вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована сезону 2017-2018, виробник Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди;
  • ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН, виробник Хуалан Біолоджікал Бактерін Ко., Лтд., Китай
  • ВАКСІГРИП (VAXIGRIP) — вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція;
  • ДжіСі Флю (GC FLU ВАКЦИНА) — вакцина для профілактики грипу, виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея.

На поточний час ці вакцини проходять контроль якості у ДП «Державний експертний центр МОЗ України». Появу вакцин на ринку можна очікувати у жовтні поточного року.

Також, слід зазначити, що суттєве значення у питаннях профілактики ГРВІ та грипу має:

– дотримання необхідних параметрів мікроклімату приміщень відповідно до вимог санітарних норм для дитячих, навчально-виховних, закладів охорони здоров’я, житлових приміщень і транспорту та дотримання санітарно-гігієнічного, дезінфекційного режиму в них;

– готовність закладів охорони здоров’я до сезонного підвищення захворюваності населення на грип та ГРВІ, у першу чергу підготовка госпітальних баз та закладів, які будуть перепрофільовані, наявність незнижуваного запасу лікарських засобів, у т.ч. противірусних препаратів, засобів індивідуального захисту; дезінфекційних, антисептичних та спеціальної медичної апаратури.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 5 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», органи місцевого самоврядування у сфері захисту населення від інфекційних хвороб забезпечують проведення   профілактичних  і протиепідемічних заходів на територіях населених пунктів,  участь   у  боротьбі  з  інфекційними  хворобами закладів та установ охорони здоров’я усіх форм власності.

Враховуючи початок епідемічного сезону з грипу та ГРВІ 2017 – 2018 років, керуючись Законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», просимо Вас:

  1. Сприяти своєчасному проведенню санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів в епідемічному сезоні з грипу та ГРВІ 2017-2018 років.
  2. Вирішити питання виділення коштів на придбання вакцини проти грипу для проведення профілактичних щеплень особам з груп медичного та епідемічного ризику.
  3. Взяти під особистий контроль роботу керівників відповідних служб, підприємств, установ, організацій та закладів незалежно від форм власності щодо забезпечення в осінньо-зимовий період 2017-2018 років необхідних параметрів мікроклімату приміщень відповідно до
    санітарних норм.
  4. Вжити заходів щодо укомплектування дошкільних, загальноосвітніх закладів медичними кадрами, забезпечення медичних пунктів необхідними засобами та обладнанням (термометри, бактерицидні випромінювачі, дезінфекційні та антисептичні засоби, засоби особистої гігієни та індивідуального захисту).
  5. 5. Запроваджувати, у разі ускладнення епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ, посилений протиепідемічний режим в установах, організаціях і закладах охорони здоров’я незалежно від форм власності, у місцях масового перебування людей (аеропорти, вокзали, автовокзали), навчальних закладах, закладах культури та освіти, на підприємствах тощо.
  6. Забезпечити належну співпрацю із засобами масової інформації щодо висвітлення питань профілактики грипу та ГРВІ серед населення.

Матеріал ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЛАБОРАТОРНОГО

ЦЕНТРУ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ