Харківcька ОДА – в лідерах у країні за забезпеченням доступу до публічної інформації

ХОДА посіла друге місце за результатами моніторингу та оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень.

Моніторинг забезпечення «права знати» органами місцевої влади здійснювали з травня по вересень 2017 року громадські організації – центр «Ейдос» та Центр демократії та верховенства права – у співпраці зі Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у рамках платформи «Омбудсмен плюс».

Під вибірку потрапило 96 органів місцевої влади, серед яких 24 обласні державні адміністрації. Згідно з рейтингом, Харківська ОДА посіла друге місце (після Донецької облдержадміністрації). На третьому – Вінницька ОДА, далі – Херсонська. І замикає п’ятірку лідерів Рівненська облдержадміністрація.

Методологію, за якою проводився моніторинг, було розроблено в 2016 році громадськими експертами спільно з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Вона дозволяє комплексно оцінити рівень забезпечення доступу до публічної інформації розпорядниками та складається з наступних 4-х розділів:

1. Імплементація необхідних норм для забезпечення доступу до публічної інформації в офіційних документах, якими керуються в своїй роботі органи влади.

2. Забезпечення доступу до публічної інформації у відповідь на інформаційні запити.

3. Забезпечення доступу до публічної інформації шляхом оприлюднення на офіційних сайтах.

4. Забезпечення умов та безпосередньо доступу до публічної інформації в приміщенні суб’єкта владних повноважень.

Довідка. Моніторинг проводився за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні». Експерти перевірили роботу щодо забезпечення доступу до публічної інформації органів місцевої влади, центральних органів виконавчої влади, судів, поліції, комунальних підприємств. Переможців було визначено в рамках конференції «День «права знати»: забезпечення доступу до публічної інформації», що пройшла в Києві.

Матеріал сайту

Харківської обласної державної адміністрації