Запобігання виробничому травматизму

За оперативними даними, у серпні 2017 року в Україні сталося 64 нещасних випадки, пов’язаних з виробництвом, під час яких травмовано 82 особи, зокрема 31 – смертельно. Сталося 11 групових нещасних випадків, під час яких травмовано 29 осіб, зокрема 1 – смертельно.

Виробничі травми є наслідком порушення робітниками правил охорони праці, виробничої дисципліни, нераціональної організації робочого місця, несправності технологічного обладнання і порушення технології виробництва, невикористання засобів індивідуального захисту тощо. У багатьох випадках виникнення травм пов’язане з неуважністю або з недосвідченістю робітників.

Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, показники травматизму і професійних захворювань продовжують зростати попри всі зусилля, спрямовані на їхнє зниження. Щороку у світі трапляється 50 млн. нещасних випадків на виробництві, або 160 тис. випадків на день, причому багато з них призводить до постійної інвалідності.

Особливої уваги з боку медичного персоналу потребує очний травматизм. Ушкодження очей унаслідок ударів холодним металом, потрапляння в очі стружки, відлітання іскринок або часток наждачного каменю під час оброблення деталей на наждачних кругах тощо можуть носити серйозний характер.

Електротравми трапляються рідше, однак за тяжкістю вони посідають одне з перших місць серед виробничого травматизму. Електротравми виникають унаслідок  відсутності заземлення, недотримання інструкцій з охорони праці, технічних правил, невикористання захисних пристосувань, ЗІЗ.

Істотне значення у зниженні травматизму має раціональне встановлення обладнання, правильна організація праці, робочого місця, справність обладнання та ін­струментів. На новозбудованих і реконструйованих підприємствах із високим ступенем механізації виробничий травматизм значно знижується. Стружко-подрібнювачі, механічні пристосування для видалення стружки з верстаків, а також безпосередньо від різальних інструментів забезпечують профілактику порізів металевою стружкою. Обладнання для запобігання падінню вантажу повинні мати пристосування для самогальмування і автоматичного утримання вантажу в аварійних ситуаціях.

Запобіганню травмам в умовах виробництва великою мірою сприяє дотримання відповідних санітарних правил, особливо правил раціонального освітлення. Важливе значення мають сертифіковані засоби індивідуального захисту, а саме: спеціальний одяг, взуття, головні убори. Очі захищають спеціальними окулярами, масками й щитками. Велике значення має якісне проведення інструктажу, що передбачає вивчення правильних прийомів праці.

Робітника можна допустити до роботи лише після стажування та перевірки знань з питань охорони праці та техніки безпеки. За дотриманням цих правил потрібно здійснювати щоденний технічний нагляд.

Слід пам’ятати, що всі травми наслідок порушень вимог нормативних актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також особистої безпеки працівника

 Красноградське відділення Фонду соціального страхування України