Красноградщина на Великому Слобожанському Ярмарку

Красноградщина на Великому Слобожанському Ярмарку

Цими вихідними, вже 15-й рік поспіль, у Харкові проходив Великий Слобожанський Ярмарок. На заході свою продукцію представили торгові підприємства з усіх районів та міст області. Пройшовшись гамірними рядами ярмарку, розумієш, що Слобожанщина – це чудовий колоритний куточок України, де смачно нагодують, вдягнуть у найгарніше національне вбрання, а народні умільці запропонують побутову річ, котра якнайкраще підійде вашій оселі та прикрасить її.

Однак Слобожанський Ярмарок проводиться не з комерційною метою, а більше з метою збереження народних традицій та звичаїв, виховання патріотизму, любові та поваги до свого рідного краю. Тому в рамках заходу жителі і гості Харківщини ознайомилися з традиціями, колоритом, культурними і духовними надбаннями районів і міст області.

Красноградщина ярмаркувала цікаво й різноманітно, представивши експозицію на імпровізованому «казковому подвір’ї». Біленька чепурна хатинка близ річки Берестової, криниця, прикрашений квітами віз і пришвартований до бережка козацький човен… Складалось враження, що козак Пархом щойно приплив з довгого походу, залишив свою чайку і пішов до хати відпочити.

Актори народного аматорського театру “Арт-Є” показали легенду, пов’язану з історією появи перших поселень на території нашого району, яку написала талановита красноградська поетеса Тетяна Дмитренко. Пархомів байрак, як в давнину називалась наша місцевість, з’явився в результаті пошуку у водах Берестової неймовірних скарбів із затонувшого судна. Легенда змовчує, чи знайшли все ж козаки жадані багатства, але можна припустити, що в будь-якому разі вони не були розчаровані, адже оселившись на нашій землі, ці люди отримали значно цінніший скарб – рідну домівку в мальовничому, щедрому та багатому куточку.

Неперевершена гра акторів приємно вразила голову Харківської облдержадміністрації Юлію Світличну та усіх глядачів, яких зібралось чимало. В кінці вистави Євген Андрійович продемонстрував очільниці області фотоальбом “Скарби Красноградщини”, в якому була представлена велика кількість яскравих світлин, де зображені архітектурні, культурні та духовні надбання нашого краю.

На більшості з них – щасливі обличчя земляків: дорослих і маленьких, як підтвердження того, що саме вони творять, зберігають і примножують усі ці скарбиі і є істинно найбільшим здобутком Красноградщини. Наші талановиті майстрині не відпустили Юлію Олександрівну з пустими руками і подарували їй власноруч зроблену ляльку-казкарку, яку виготовила педагог Красноградської дитячої школи естетичного виховання Олена Моргун.

“Казкове подвір’я Красноградщини” гостинно зустріло й представників польської делегації, що були присутні на заході. Їх вітали чудовою піснею про ярмарок на польській мові у виконанні завідувача сектору культури і туризму КРДА Наталії Сіліної. Наші сусіди із задоволенням підспівували, а їх очі волого блищали. Не втримались вони й від запального танцю під веселі мотиви українських народних пісень, що дарував творчий колектив  “Черешеньки” Попівського СБК.

Неподалік від  експозиції стояли гарні намети, де була представлена до продажу найсвіжіша та найякісніша продукція та фірмові страви від ПАОП “Промінь” та кафе “Піца”.

На другий день ярмарку свої чудові виступи глядачам дарували творчі колективи з СБК с. Дружба та з с. Покровське. Перед нагородженням у гості до красноградців завітав вокальний колектив з Дергачівського району. І відбувся такий собі пісенний батл, в результаті якого не було переможців і переможених, адже українська пісня покликана єднати всіх і дарувати приємні емоції.

Старання тих, хто був задіяний у ярмарці, не були марними і стали високо оцінені керівництвом області. Додому красноградці привезли чотири дипломи. Зокрема, виділили різноманітність представлених для продажу товарів. У конкурсі “Казкове подвір’я” було відзначено креативність створення образів і глибоке розкриття змісту легенди, а конкурс “Загадковий лабіринт” показав оригінальність інсталяції.

“Цей високий результат – заслуга всіх, хто робив свій внесок у спільну справу, аби презентувати наш район в усій його самобутній красі та неповторності. Не кожен зможе уявити, скільки людей докладають зусилля для того, щоб картинка по-справжньому склалась”, – говорить Євген Андрійович.