Досвід роботи з охорони праці в Хрестищенському ВБР

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності. Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці – є головною умовою збереження життя та здоров’я працівників.

Комфортні і безпечні умови праці – один з основних факторів, що впливають на продуктивність праці і на добробут, як окремого працівника, так і підприємства.

Охорона праці на виробництві починається з організації системи управління охороною праці. Роботодавець зобов’язаний створити в кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці умови праці відповідно до нормативно-правових актів та забезпечити додержання вимог законодавства у галузі охорони праці.

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» одним із завдань страхування від нещасного випадку є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих та небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці. Одним із важливіших заходів профілактичної роботи є поширення позитивного досвіду.

Минулого року проводилося вивчення позитивного досвіду з організації навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві та з організації ро­боти кабінету для проведення навчання з питань охорони праці та пропаганди безпечних методів праці в Хрестищенському відділенні бурових робіт, БУ «Укрбургаз».

З метою забезпечення безпеки виконання робіт, що передбачені технологічним процесом виробництва, створення безпечних та нешкідливих умов праці на підприємстві проводиться політика повного дотримання вимог чинного законодавства з охорони праці.

На підприємстві створена служба охорони праці, яку очолює заступник начальника Хрестищенського ВБР з охорони праці та промислової безпеки. Робота служби охорони праці здійснюється відповідно до плану робіт та графіків, які затверджуються начальником.

На підприємстві діє трьох ступеневий контроль за станом охорони праці. Спеціалісти служби охорони праці щоденно здійснюють нагляд за дотриманням вимог нормативних актів з охорони праці, станом обладнання, виконанням технологічних процесів, інструкцій з охорони праці працівниками, а також вимог посадових інструкцій посадовими особами, щомісячно проводять перевірки з охорони праці в структурних підрозділах підприємства. Під час перевірок контролюється дотримання вимог нормативних актів з охорони праці конкретно для кожного виробничого підрозділу.

  Виробничі підрозділи за­безпечені нормативно-правови­ми актами та актами з охорони праці.   Згідно штатного розпису для кожної професії, а також кожного виду робіт підвищеної небезпеки, розроблено інструкції з охорони праці, які переглядаються у визна­чені законодавством терміни.

 Створено кабінет з охоро­ни праці, де з працівниками про­водиться вступний інструктаж з охорони праці, наради, навчан­ня, перевірка знань.

  Працівники при прийнятті на роботу, згідно з визначеним переліком посад і професій, про­ходять вступний, первинний інструктажі та стажування на робочому місці.

   Щорічне навчання та пере­вірку знань з питань охорони праці працівники проходять згід­но затвердженого переліку пи­тань за участю страхового експер­та з охорони праці Красноградського відділення Управління ви­конавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області.

   Постійний контроль за ста­ном охорони праці дає відповідні результати. На підприємстві знизився рівень виробничого травматиз­му, випадків професійних захворювань­­ не зареєстровано.

Красноградське відділення УВД ФССУ у Харківській області