Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці

За рекомендаціями Міжнародної організації праці цьогорічний девіз, під яким відзначався Всесвітній день охорони праці – «Удосконален­ня збору та використання даних про безпеку та гігієну праці». Увага до аналізу ризиків травму­вання працівників та й самих нещасних випадків травматизму обумовлена тим, що в світовій практиці статистичні показники травматизму на робочому місці дедалі зростають. Так, за даними МОП, щороку в світі гине 2,3 млн. працівників, : більше 300 млн. – травмуються. Такі цифри да­ють привід замислитися над причинами настан­ня нещасних випадків та пошуком шляхів подо­лання травматизму на робочих місцях.

Звичайно, статистичні дані – це лише циф­ри, але за такими цифрами стоїть питання збе­реження здоров’я та життя людини. Аналіз травматизму в тій чи іншій галузі та причин йо­го настання допомагає уявити реальну картину та знайти відповіді на запитання «чому», «як попередити», «на що звернути увагу»? Ми маємо зробити все можливе для того, щоб уберегти працівника та його сім’ю від нещастя.

Спотворення інформації може призвести до серйозних проблем у будь-якій галузі, а якщо йдеться про охорону праці – тут важлива точніс­ть даних, цифр, що відображаються в аналітич­них матеріалах. Дані щодо ситуації з професій­ними захворюваннями та нещасними випадками на виробництві мають важливе значення для їх профілактики.

Згідно статистики основні причи­ни травмування працівників – організаційні та технічні, «галузі-лідери» з травматизму – буді­вельна та соціально-культурна сфера.

      База даних про безпеку та гігієну праці – це не самоціль, це інструмент для виявлення ризиків. Статистика допомагає визначити пріоритети та є напрямком для стратегіч­них дій на рівні підприємства та держави в цілому.

Статистика стає потужним ресурсом і для інспекцій праці. На основі даних, що постійно оновлюються, інспекції праці можуть розробля­ти сценарії, аналізувати тенденції та визначати шляхи вдосконалення системи охорони праці.

Достовірні дані з охорони праці допомага­ють розставити пріоритети і служать основою для оцінки прогресу в роботі. Вони незамінні для виявлення небезпек і ризиків, що знову виника­ють, визначення небезпечних галузей, вироблен­ня профілактичних заходів, а також реалізації політичних заходів, функціонування систем і ви­конання програм на національному рівні та на рівні підприємств. Вони також допомагають ви­явленню на ранній стадії і діагностиці професій­них захворювань, так само як і вживання заходів до визнання таких захворювань професійними і виплати відповідних компенсацій.

Більш якісні і уніфіковані дані по охороні праці сприяють проведенню повноцінного порів­няльного аналізу і ефективних, заснованих на знанні справи інформаційно-просвітницьких за­ходів. Наявність якісних даних допомагає зробити стратегію в області профілактики більш цілеспря­мованою, а розробку законодавства з охорони праці – більш ретельною. Крім цього, воно дозво­ляє всім зацікавленим сторонам, включаючи уряд, організації роботодавців і працівників, більш ефективно вести діалог з питань охорони праці.

Красноградське відділення Управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України у Харківській області