Вектор розвитку освіти спрямований на побудову нової української школи

На цьому наголосила начальник відділу освіти КРДА Антоніна Турова, підсумовуючи огляд готовності навчальних закладів району до 2017-2018 навчального року.

Якісні зміни в системі освіти, її переорієнтація на нові стандарти – це необхідність, яку ставить перед суспільством час. Нова українська школа буде в авангарді суспільних змін, готовою до інновацій та пристосованою до потреб сучасної дитини. Вона створить всі умови для розвитку різносторонньої, конкурентоспроможної особистості, патріота своєї держави.

10 серпня Євген Третяков у складі відповідної комісії продовжив огляд навчальних закладів Красноградського району. Висновки комісії отримали: Березівська ЗОШ І-ІІ ступенів, Петрівський НВК, Попівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Наталинський НВК, Красноградський ДНЗ № 5 та № 17.

Приємно вразив рівень підготовки Березівської ЗОШ І-ІІ ступенів. Школа охайна, чиста і повністю готова до навчального процесу. Зворушує те, з яким запалом всі працівники готові відстоювати заклад, адже перспективи набору дітей до першого класу немає, а кількість дітей у класах мінімальна. Виникає питання оптимізації школи.

В Петрівському НВК, який є територіально найближчим навчальним закладом до Березівської ЗОШ, навпаки, ніколи не виникає проблем з наповненням класів, а дошкільний підрозділ наразі потребує відкриття додаткової групи для малят. Однак матеріально-технічне забезпечення навчально-виховного комплексу на досить низькому рівні.

Існує потреба модернізації та приведення його до відповідності сучасним стандартам. Але це не найбільша проблема в закладі. Школярі, педагоги та технічний персонал відчувають великі незручності, пов’язані з недостатнім забезпеченням школи питною водою, а її якість не відповідає нормам санітарного законодавства. Не виключено, що саме з цим пов’язаний найвищий рівень захворюваності на кишкові хвороби учнів даного закладу освіти серед шкіл району.

У підсумку обговорень члени комісії вирішили взяти злободенне питання на особливий контроль і визначити можливості його найшвидшого розв’яння у співпраці з органами місцевого самоврядування.

Учні Попівської ЗОШ І-ІІІ ступенів вже не перший рік доводять, що і в сільській місцевості можна досягати великих успіхів у навчанні. Про це свідчать і цьогорічні результати ЗНО з англійської мови, в якому саме учні Попівської ЗОШ продемонстрували найвищі результати в районі. Вихованці цього навчального закладу, безумовно, заслуговують на те, щоб навчатись в комфортних умовах.

В цьому є вже певні зрушення: за кошти бюджету Попівської сільради поступово оновлюється матеріально-технічна база закладу. Зокрема, вже придбані нові шкільні меблі для першого класу, а також – столи зі стільцями для їдальні.

Наталинський НВК є взірцем руху вперед до позитивних змін, побудови сучасної моделі організації навчального процесу та запровадженні інновацій. Завдяки продуктивній співпраці з Наталинською сільською радою і підтримці сільського голови Віолети Боровської заклад процвітає і займає провідні позиції щодо його модернізації, проведення капітальних ремонтів, закупівлі найсучаснішого обладнання, меблів та техніки. Дошкільний підрозділ навчально-виховного комплексу поступово наближається до європейського вигляду.

У будівлі садочка здійснили капітальний ремонт внутрішньої системи опалення. Рік тому там були відкриті дві нові групи (перша молодша група та середня група), які були капітально відремонтовані та наповнені новими, якісними меблями, іграшками та облаштовані розвиваючими зонами. До початку нового навчального року буде завершено ремонт приміщення старшої групи, для якої вже придбані меблі та відповідне начиння.

В будівлі школи відремонтували кабінет фізики та закупили нові шкільні меблі. Адміністрація закладу та Наталинський сільський голова переконують, що ці позитивні зміни – лише початок, адже попереду ще багато роботи, орієнтиром в якій є реорганізація НВК на заклад нового типу та його добудова.

Кінцевими об’єктами огляду стали Красноградський ДНЗ №5 та №17. Ці дошкільні установи користуються найбільшим попитом у місті. Їх матеріально-технічна база поступово оновлюється, а самі садочки розвиваються, виводячи дошкільну освіту на якісно новий рівень.

ДНЗ №5 – єдиний дошкільний заклад у районі, де зберігся басей, але, на жаль, він наразі не працює. Адміністрація закладу звернулась до керівництва району з проханням посприяти у вирішенні цього питання. Сподіваємось, що найближчим часом дітям стануть доступні водні процедури і заняття в басейні, які сприяють їх гармонійному фізичному розвитку.

Зовнішній вигляд ДНЗ № 17 змінився на краще, а головне, тепер у ньому буде тепло, а коштів на оплату теплопостачання буде витрачено менше. Адже заклад став учасником проекту “Сприяння розвитку соціальної інфраструктури”, в рамках якого в ньому було замінено 88 вікон, 5 зовнішніх дверей та 3 віконних блоки на енергоощадні, а також проведені роботи з утеплення фасаду будівлі.

Огляд навчальних закладів Красноградщини завершився. Адміністрації закладів освіти показали наполегливу роботу своїх колективів щодо підготовки до нового навчального року. Кожен заклад продемонстрував свою творчість, ініціативу, фантазію, вміння залучати батьківську громадськість, спонсорів до вирішення проблем освіти.

Голова райдержадміністрації Євген Третяков висловив щиру подяку батькам, вчителям, меценатам та всім, хто взяв участь у підготовці освітянськизх установ району до нового навчального року.