Турбота про навчальний заклад – спільна справа його трудового колективу, органів місцевого самоврядування та громади

Ці слова знайшли підтвердження сьогодні під час огляду готовності навчальних закладів району до початку навчального року. Голова Красноградської райдержадміністрації вже другий день поспіль здійснює об’їзд освітянських установ Красноградщини з метою моніторингу ситуації щодо рівня їх матерально-технічного забезпечення, стану проведення капітальних ремонтів та окреслення майбутніх перспектив для кожного окремого закладу й освітянської галузі району вцілому.

Слідуючи плану, Євген Андрійович побував  у Хрестищенській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Миколо-Комишуватському та Піщанському НВК. Саме ці установи є прикладом того, як співпраця  навчальних закладів з органами місцевого самоврядування може суттєво й позитивно вплинути на розвиток освіти на селі.

Хрестищенською ЗОШ І-ІІІ ступенів, зокрема, опікуються дві суміжні сільські ради: Хрестищенська і Кирилівська. Їх сільські голови віддали значну частину свого життя освіті, працювали раніше вчителями в рідних селах. Тому сьогодні їм, як нікому, знайомі труднощі, які виникають у освітян. Під час огляду навчального закладу члени комісії були приємно вражені. Адже спільними зусиллями двох сільрад у школі було майже повністю замінено старі шкільні меблі на сучасні, здійснено ремонт внутрішніх приміщень та багато іншого.

Миколо-Комишуватський НВК по праву вважається одним з найкращих навчальних закладів у районі. І це, насамперед, завдяки підтримці місцевої влади та ПАОП “Зоря”, що здійснює свою діяльність на території сільської ради. До початку нового навчального року в закладі виконані всі необхідні ремонтні та підготовчі роботи. На подвір’ї  дошкільного підрозділу встановили новенькі павільйони для малят. Найближчим часом планується придбати за рахунок субвенцій сільської ради  нову електроплиту та посудомийну машину для шкільного харчоблоку.

Восени 2016 року з метою запровадження енергоощадних заходів у закладі модернізували котельню та замінили зовнішню систему опалення. На сьогодні в незадовільному стані залишається внутрішня система опалення. Як зауважила сільський голова Наталія Шаптала, це питання буде в майбутньому вирішене, а відповідні роботи розпочнуться вже з 2018 року.

Питання розвитку мережі закладів дошкільної освіти на сьогодні є дуже актуальним. У рамках співпраці з дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ проводиться капітальний ремонт будівлі, в якій у минулому знаходилась початкова школа, а також її оснащення відповідним обладнанням та інвентарем  з метою  відкриття там двох додаткових груп  дошкільного підрозділу Піщанського НВК.

Будівля школи в с. Піщанка помітно змінилась на краще як зовні, так і всередині. До першого вересня буде завершено капітальний ремонт кабінету соціального педагога, психолога та медпрацівника. А біля спортивної зали будуть обладнані сучасні душові кабінки та роздягальні для школярів. Отже займатись фізичною культурою відтепер буде приємніше, адже для цього створюються комфортні умови. На другому поверсі відбуваються ремонтні роботи шкільного коридору, кабінету хімії, лабораторії та кабінету інформатики. Також у закладі проводяться поточні ремонти кабінетів початкової ланки.

“Приємно вражає рівень розвитку освітянських установ у сільській місцевості. Ці позитивні зміни дають впевненість у тому, що всі діти, незалежно від їх місця проживання, зможуть отримувати якісну і доступну освіту…”, – говорить Євген Третяков.