Управління праці та соціального захисту населення інформує, що нова програма призначення житлових субсидій діє з 1 травня 2017 року

Чи потрібно повторно подавати заяву і декларацію про доходи? Повторно подавати документи на оформлення субсидії необхідно лише тим, хто орендує житло, і у кого сталися зміни у складі сім’ї. Для інших субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Заборгованість за комуналку. Поточна заборгованість, тобто не сплачені комунальні послуги в березні, травні і червні, не впливає на процес перепризначення житлових субсидій на новий період. Береться до уваги заборгованість, накопичена субсидіантом до лютого 2017 року. Основною вимогою для одержувача субсидії є оплата комунальних послуг з врахуванням призначеної субсидії. Тобто, в період отримання субсидії заборгованості не може виникати взагалі.  Якщо домогосподарство накопичило заборгованість до моменту оформлення субсидії. держава, надаючи субсидію, дає можливість сім’ї протягом року вирішити питання з накопиченою у минулому заборгованістю за комунальні послуги. Якщо цього не зроблено, держава знову ж таки йде назустріч громадянам і дає можливість оформити договір реструктуризації боргу з постачальником послуг для автоматичного продовження субсидії наступного року (2017-2018рр.). За ситуації, коли громадяни не згодні із заборгованістю, вони можуть її оскаржити. На підставі рішення суду про анулювання боргу дія житлової субсидії поновлюється з моменту припинення, тобто з травня 2017 року. Нових субсидіантів це не стосується.

Монетизация частини невикористаних субсидій. Виплата «живих» грошей здійснюється урядом вперше за роки української незалежності. Це перший крок до повної монетизациї пільг і субсидій. Монетизациї за результатами попереднього опалювального сезону підлягає економія електроенергії, якщо вона використовувалася для опалювання, в еквіваленті вартості 150 кВт і природного газу – 100 кубометрів. Під монетизацию підпадають  більше 2,5 тис. домогосподарств Красноградського району. Термін  подання заяви про виплату невикористаної суми субсидії спливає 1 вересня 2017 року. Тому громадяни, які заощадили ресурси, повинні до 1 вересня поточного року звернутися до управління праці та соціального захисту з відповідною заявою  і вказати реквізити банківського рахунку або поштового відділення, куди можна перерахувати кошти.

Отримати будь яку інформацію про отримання житлових субсидій можна  в управлінні праці та соціального захисту населення за адресою м. Красноград, вул. Бєльовська, 84, або за телефоном гарячої лінії 71810.