Красноградський район взяв участь у культурно-мистецькому фестивалі “Гетьманська слава”

22 липня 2017 року голова Красноградської райдержадміністрації Євген Третяков відвідав масштабний культурно-мистецький фестиваль «Гетьманська слава», присвячений 330-річчю з дня обрання Івана Мазепи гетьманом України, який відбувся в селищі Коломак Харківської області.

Іван Мазепа – це видатна українська особистість, гетьман Війська Запорозького, політичний і державний діяч. У 2017 році виповнюється 330 років з дня обрання Івана Мазепи гетьманом України. Іван Мазепа більше 20 років обіймав цю посаду і багато зробив для економічного підйому Лівобережної України. 25 липня 1687 року на раді під Коломаком Мазепу вибрали в гетьмани і тут же були підписані «Коломацькі статті гетьмана Мазепи». Саме тому фестиваль «Гетьманська слава» було вирішено провести в селищі Коломак.
Організаторами фестивалю стали: Харківська обласна державна адміністрація, Коломацька районна державна адміністрація, Коломацька селищна рада. Фестиваль проводився під патронатом голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної та за ініціативи Громадської ради з відзначення 330-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом України.

Програма фестивалю була дуже насиченою та цікавою. Свято розпочалося з молитви за гетьманом Іваном Мазепою у Свято – Воскресінському храмі. В рамках фестивалю на честь цієї події був урочисто відкритий та освячений пам’ятник Івану Мазепі заввишки 2,5 метра, скульптора Сейфаддіна Гурбанова. Також на фестивалі просто неба відбулась прем’єра опери Петра Чайковського «Мазепа», в постановці Харківського національного академічного театру опери і балету ім. Н.В. Лисенко. Постановники опери внесли деякі корективи до образу гетьмана України, що склався, показавши його в образі звичайної людини, яка думала більше про свій народ, ніж про себе і свої почуття. На фоні битв показана його любов до Марії, в яку він закохався, коли йому вже було 65 років, але оскільки Марія була його хрещеницею, вінчатися вони не могли. Під час показу опери були використані світлові і музичні спецефекти. Крім того, була виставка книг, ярмарок майстрів народних мистецтв, стародавні бої від театру історичної реконструкції “Сталеве князівство”, концертна програма за участю самодіяльних колективів Харківської оласті, театралізована кінноспортивна вистава козацького театру “Хортиця” – “Запорізькі козаки”, показові виступи спортсменів-силачів збірної України, фуд-зона, де можна було безкоштовно спробувати кашу, зварену за древнім рецептом. Завершився ж захід святковим фаєр-шоу та дискотекою.

На фестивалі Красноградський район представляли: народні майстрині декоративно-ужиткового мистецтва Моргун Олена, Ткаченко Галина, Замяткіна Вікторія, вокальний ансамбль “Баргузіни”, керівник Євгеній Малимоненко, гурток козацької майстерності “Булат”, керівник Анатолій Мельников, козаки Віктор Стаднік та Руслан Бринза.

У конкурсі “Кращій курінь” сектором культури та туризму Красноградської РДА та районним Будинком культури було представлено експозицію “Красноградський козацький курінь”. Серед 23 районів, які приймали участь у цьому конкурсі, Красноградський район було визнано та нагороджено дипломом переможця у номінації “Креативність реалізації ідеї”.