Новий спалах АЧС виявлено у Нововодолазькому районі

Ця інформація стала приводом для позачергового засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії у стінах Красноградської райдержадміністрації, яке відбулось 17 липня під головуванням очільника РДА Євгена Третякова. Враховуючи географічне положення Красноградського району відносно неблагополучних територій по АЧС, на сьогоднішній день найбільше занепокоєння викликає реєстрація спалаху захворювання саме на території Нововодалазького району Харківської області у с. Федорівка.

Поширенню збудника африканської чуми свиней на території України сприяє циркуляція вірусу серед поголів’я свиней, які утримуються в особистих селянських господарствах населення (приватний сектор), а також торгівельні відносини господарств з неблагополучних зон по АЧС з підприємствами, які знаходяться на вільній території від АЧС. Істотний вплив у поширенні хвороби має людський фактор.

На зібранні йшлося про необхідність облаштування дезінфекційних бар’єрів із цілодобовим чергуванням. Виконуючий обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби в Красноградському районі Сергій Павленко проінформував також про запобіжні заходи щодо поширення вірусу та вимоги до утримання свиней. Він зазначив, що їх дотримання вбереже виробників свинини від знищення свинопоголів’я через те, що вони географічно потрапляють у зону захисту. Крім того, це стане стимулом для всіх свинарів покращувати рівень біобезпеки у своїх господарствах, “дотягувати” до норм, встановлених у цивілізованому світі.
Наталинський сільський голова Віолета Боровська висловила занепокоєння стосовно здійснення несанкціонованої торгівлі м’ясом у центрі села Наталине. Представники Держпродспоживслужби запевнили, що беруть цю ситуацію на контроль і будуть її вирішувати у взаємодії з правоохоронними органами.

Проаналізувавши хід виконання заходів щодо недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Красноградського району Харківської області визначили, що протягом І півріччя поточного року ситуація була контрольованою. Ветеринарною службою проводились заходи з обліку та ідентифікації свинопоголів’я приватного сектора і юридичних осіб.

Враховуючи зазначене, на сьогоднішній день район залишається благополучним щодо африканської чуми свиней.

З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в приватні господарства необхідно:

1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

2. Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.

3. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

4. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.

5. Забій тварин проводити лише після перед забійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

6. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.

7. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.

8. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

9. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати у спеціально визначених для цього місцях.

10. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.

11. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. При цьому необхідно пам’ятати, що проведення дезінфекції тваринницьких приміщень побудованих пористих матеріалів (цегла, піноблоки, газоблоки, керамзитобетонні блоки та ін.) не гарантує стовідсоткове знищення вірусу у зв’язку з можливістю вірусу глибоко проникати в структуру таких будівельних матеріалів.