Регіональний центр надання адмінпослуг стане зразком для будівництва центрів по всій Україні

Це заявив радник Глави Адміністрації Президента України з питань реформ, екс-заступник Міністра юстиції Грузії Георгій Вашадзе.

Бувши заступником Міністра юстиції Грузії, Георгій Вашадзе курував створення Громадського сервісного центру в 2011 році. Концепція центру ґрунтувалася на принципі «Все – в одному місці». Проект громадських сервісних центрів був визнаний найуспішнішою реформою Грузії 2011 року. З 2014-го Георгій Вашадзе займався питанням створення в Україні Антикорупційного бюро, реформування системи реєстрації майна, впровадження системи ProZorro.

14 липня на запрошення голови ХОДА Юлії Світличної він ознайомився з ходом будівництва Регіонального центру надання адміністративних та соціальних послуг в Харкові.

«Харківська область дуже виділяється на тлі інших регіонів кількістю ініціатив і конкретними діями в реалізації реформ. Одна з таких ініціатив керівництва області – будівництво Регіонального ЦНАПу, найбільшого в країні. Це хороший приклад того, як область може ініціювати різні реформи і пропонувати їх центральним органам влади, – підкреслив Георгій Вашадзе. – Цей центр буде символом доступності адміністративних послуг для всієї України».

Радник Глави АП зазначив, що проект реалізується в дуже короткі терміни.

«Я знайомий з досвідом реалізації подібних проектів у багатьох країнах, там це відбувається довго, як, на жаль, і в інших регіонах України. У Харкові будівництво йде в дуже швидкому темпі. Добре, що особисто керівник області Юлія Світлична займається цим питанням і курує реалізацію проекту», – підкреслив Георгій Вашадзе.

Він розповів, що Адміністрація Президента сьогодні працює над законодавчими аспектами, які дозволять вирішити питання доступності надання адміністративних послуг у всіх регіонах країни. Всі ініціативи Харківської області будуть обов’язково враховані.

«З одного боку, необхідно забезпечити комфорт для громадян, які будуть приходити до центрів. Але не менш важливо, щоб процедури були дуже простими», – пояснив Георгій Вашадзе.

Він зазначив, що за підсумками візиту в Харківську область він зустрінеться з Главою Адміністрації Президента Ігорем Райніним, щоб обговорити можливості впровадження харківського досвіду по всій країні.

За інформацією Юлії Світличної, Регіональний центр надання адміністративних та соціальних послуг буде обслуговувати не тільки харків’ян, але і жителів сусідніх областей.

«Приміщення центру буде площею фактично 6000 квадратних метрів з можливістю організації тут 320 робочих місць, – навела дані Юлія Світлична. – Це буде найпотужніший і комплексний центр, який надаватиме найбільшу кількість адміністративних і соціальних послуг – близько 450. Їх зможуть отримувати всі жителі міста Харків та Харківської області – незалежно від місця реєстрації. Плануємо також розширити надання послуг за територію Харківської області – центр надаватиме послуги жителям суміжних областей за принципом екстериторіальності».

Довідка. Регіональний центр надання адміністративних та соціальних послуг зможе обслуговувати до 2000 громадян на день. Працювати з відвідувачами будуть у приміщенні на першому поверсі будівлі, яке організовують за принципом «open space» – вільного простору без кабінетної системи. Усередині будівлю оснастять всім необхідним для людей з обмеженими можливостями.

У «бек-офісі» працюватимуть представники Пенсійного фонду, відділу державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції, представники Управління праці та соціального захисту населення, представники міграційної служби, Управління реєстру територіальної громади Департаменту реєстрації Харківської міськради. Також у центрі перебуватимуть представники Управління реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Департаменту реєстрації Харківської міськради, представники Управління праці та соціального захисту населення.

Передбачається також створення єдиного call-центру та «Інформаційно-консультаційного вікна для іноземців». Основними завданнями останнього стане спрощення отримання документів для інвесторів у сфері створення і ведення бізнесу, реєстрація місця проживання і отримання інших послуг.

Проект реалізується в рамках Меморандуму про співпрацю між Харківською областю і посольством США в Україні та при підтримці USAID.