Гендерна нерівність – явище того ж порядку, що й корупція, непотизм та популізм. Юлія Світлична

Голова ХОДА взяла участь у Першому міжнародному гендерному форумі у Харкові. Керівник області увійшла до складу оргкомітету форуму разом з дружиною Президента України Мариною Порошенко та представником Президента у Верховній Раді України, народним депутатом Іриною Луценко.

Звертаючись до учасників під час відкриття форуму, Юлія Світлична привітала їх на Харківщині та відзначила, що захід зібрав усіх, хто прагне зробити принципи «Рівність. Можливості. Успіх» девізом для прогресивної та європейської України.

Юлія Світлична акцентувала, що досягнення гендерної рівності – це цивілізаційне питання. Вона відзначила, що підтримка першої леді України, а також Ірини Луценко, яка стала ініціатором проведення Global Gender Forum, дозволить виступити єдиною силою в принциповій справі ратифікації Україною Стамбульської конвенції Ради Європи.

«Разом ми повинні розвинути проектну роботу на місцях, встановити повну нетерпимість до домашнього насильства, створити рівні можливості для реалізації кожної людини – незалежно від її статі. Як це зробити? Колись велика Маргарет Тетчер подарувала світу крилатий вираз: «Якщо хочете, аби щось було зроблено, треба кликати жінку». Сильно сказано, але я не можу погодитися з цим, тому що запровадження нових ідей і нових механізмів у державі – це наша спільна праця: чоловіків і жінок, молоді та старшого покоління. І тільки разом, об’єднуючи зусилля, нам під силу досягти успіху на цьому шляху», – підкреслила голова облдержадміністрації.

«По суті, воно звучить так: що повинно керувати нашим життям? Цінності чи табу? Можливості чи обмеження? Це вибір між минулим і майбутнім. І Україна зробила цей вибір. Наш вибір – з Європою та всім цивілізованим світом, що покладає невіддільні та фундаментальні права людини й громадянина в основу свого суспільного поступу», – підсумувала керівник Харківської ОДА. (Сайт ХОДА)

Після завершення пленарного засідання відбулася панельна дискусія «Роль гендерної рівності у підвищенні соціальної відповідальності суспільства». Дискутували за цією темою Наталя Федорович, заступниця міністра соціальної політики України, Греба Роман Володимирович, заступник міністра освіти і науки України, представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, а також міжнародні експерти.

Перший міжнародний гендерний форум прийняв рішення ініціювати проведення подібних заходів на місцевому рівні.

Спеціалісти Управління праці та соціального захисту населення Красногадської районної державної адміністрації району взяли участь у Першому міжнародному гендерному форумі у Харкові. Основними питаннями форуму були забезпечення принципів паритетної демократії, вирішення проблеми гендерної рівності та подолання гендерних стереотипів у суспільстві.