Заходи для попередження виробничого травматизму

Попередження виробничого травматизму включає в себе комплекс заходів, що проводяться в організації по забезпеченню вимог охорони праці та промислової безпеки і включає дев’ять відносно самостійних груп заходів:

  1. Розробка локальних нормативних документів, що визначають форму і зміст процесу управління охороною праці та промисловою безпекою в організації: положення про систему управління охороною праці та промисловою безпекою, наказів про розподіл повноважень і відповідальності, положень, вказівок, інструкцій, регламентів та інших документів, яким надається статус стандартів організації.
  2. Освіта (реорганізація) спеціальних органів управління охороною праці та промисловою безпекою: служби охорони праці та виробничого контролю, комітетів, комісій та інших.
  3. Розробка та здійснення організаційно- технічних заходів щодо забезпечення безпечного стану будівель, споруд, обладнання, технологіч­них процесів, робочих місць.
  4. Розробка і здійснення організаційно-технічних заходів щодо запобігання аваріям, по готовності організації до локалізації та усунення наслідків аварій.
  5. Розробка і здійснення санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних та реабілітаційних заходів, спрямованих на підтримку працездатності та здоров’я працівників.
  6. Розробка і здійснення заходів з навчання охорони праці та промислової безпеки і підвищення кваліфікації персоналу, по підтриманню трудової і технологічної дисципліни, пропаганді і ін.
  7. Розробка і здійснення соціально-економічних заходів, що випливають з вимог законодавства про охорону праці, промислової безпеки та соціального страхування.
  8. Організація і здійснення контролю стану охорони праці та промислової безпеки в організації (виробничого контролю, громадського контролю).
  9. Облік проведеної роботи, підготовка і подання до відповідних органів звітності про стан охорони праці та промислової безпеки в організації.

 

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві