Плідний початок квітня для районної бібліотеки

Початок квітня видався досить плідним на різного роду заходи для районної бібліотеки. Так, уже на першому тижні відбулося три важливі події: це День бібліотечного фахівця, районний етап конкурсу постерів та книжкових ілюстрацій “Книга, що народжує мрію”, а також участь бібліотекарів у Десятій Всеукраїнській науково-практичній конференції (м. Київ). Коротко про кожен з цих заходів.

Традиційно День фахівця щороку збирає працівників бібліотек району для обговорення актуальних питань та вирішення першочергових завдань, обмін досвідом тощо. Цьогоріч День бібліотечного фахівця відбувся за участю спеціалістів Харківської обласної бібліотеки для юнацтва.
На початку заходу директор районної бібліотеки Наталія Гришина оголосила підсумки проведення районного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячого читання “Книгоманія” (Найкращий читач України-2017) і висловила подяки тим сільським бібліотекарям, хто безпосередньо готував учасників до конкурсу. Подяками сектору культури і туризму Красноградської РДА були відзначені сільські бібліотекарі Кошуба Н.П.(Наталинська сільська бібліотека) та Пархоменко Н.В. (Хрестищенська сільська бібліотка). Конкурсанти вищезазначених сільських бібліотек візьмуть участь у обласному етапі конкурсу у м. Харків.
Далі слово мали гості заходу. Директор ХОБЮ Жарова М. В. розповіла присутнім про місію юнацької бібліотеки, інновації та досягнення в її роботі. Завідувачка проблемно-аналітичного відділу ХОБЮ Смєкалова Т.В. ознайомила сільських бібліотекарів з підсумками роботи юнацьких структурних підрозділів за 2016 рік, проаналізувала досягнення та недоліки в роботі деяких підрозділів та окреслила проблеми, які можуть виникнути у ЦБС у зв’язку з деценталізацією та створенням ОТГ. Волчкова А., соціолог ХОБЮ розповіла про творчий конкурс постерів та книжкових ілюстрацій «Книга, що народжує мрію», який проводиться у ХОБЮ вже в четвертий раз. Сільські бібліотекарі дізналися про умови конкурсу, його спонсорів та можливості для учасників. Всі повідомлення проходили в супроводі яскравих медіа-презентацій.

Закінчився День бібліотечного фахівця урочистим підведенням підсумків районноо етапу конкурсу постерів та книжкових ілюстрацій «Книга, що народжує мрію». Усі творчі роботи, надані учасниками на конкурс, були оформлені у вигляді виставки у актовому залі бібліотеки. Найактивнішу участь у конкурсі узяли студенти Красноградського коледжу КЗ “Харківська гуманітарно-педагогічна академія” ХОР, а також учні Красноградського професійного ліцею. За результатами роботи конкурсного журі перемогу у конкурсі за двома віковими категоріями та трьома номінаціями здобули п’ятнадцятеро конкурсантів. Слід відзначити також, що у номінації “Україною натхненні” усі призові місця по усім віковим катеоріям розподілили між собою саме учні Красноградського професійного ліцею: вони намалювали серію ілюстрацій до оповідання А. Кокотюхи “Вогняна зима”, вогняна зима 2013–2014-го, коли тисячі українців опинилися у вирі Революції гідності. Ці ілюстрації пахнуть димом палаючих шин і обпікають вогнем очі, з них чути грюкіт бруківки і скажений ритм серцебиття, і майже на кожній з них по центру вона – вільна, сильна і нова Україна…
Дипломами та подарунками від спонсору заходу – Благодійного фонду імені Героя України Гулого І.М., були відзначені усі переможці конкурсу, а постери та книжкові ілюстрації тут же були передані до Харківської обласної бібліотеки для юнацтва для участі у обласному етапі конкурсу.

Завершилася перша декада квітня участю директора районної бібліотеки Наталії Гришиної у Всеукраїнській науково-практичній конференції “Бібліотека і книга в контексті часу”, яку за сприяння Міністерства культури України організувала Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого. Цього року фахівці обговорювали тему “Бібліотеки України в контексті євроінтеграційних процесів”. Реформа децентралізації і забезпечення прав громадян на бібліотечне обслуговування, централізація в культурі: виклики та можливості, трансформація мережі публічних бібліотек: позитивні та негативні тенденції – далеко невичерпний перелік питань, які піднімалися бібліотечними фахівцями Харківської, Луганської, Львівської, Івано-Франківської і інших областей України. Завершальним етапом дводенної конференції стало прийняття стратегії розвитку бібліотек України в умовах децентралізації на засіданні круглого столу за участю представників влади. Учасники круглого столу визначили оптимальний варіант організації мережі публічних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах, обговорили як впливати на органи місцевого самоврядування в питаннях збереження публічних бібліотек, як зберегти районні бібліотеки тощо.