Макроекономічна ситуація та прогнози: погляд з НБУ

Політика НБУ, безумовно, впливає на розвиток як України вцілому, так і окремих її регіонів. Представники влади на місцях повинні бути проінформовані щодо макроекономічної ситуації для того, щоб в сучасних умовах сприяти максимально ефективному використанню обмежених ресурсів – капіталів, природних запасів, трудових резервів в межах свого регіону. З цією метою голова Красноградської райдержадміністрації побував на зустрічі заступника Голови Національного банку Дмитра Сологуба з представниками бізнесу Харківського регіону – членами Харківського офісу European Business Association, що відбулась 15 березня в Харкові.

“Безумовно, основним завданням НБУ була і залишається стабілізація макроекономічної ситуації та відновлення економіки, що супроводжуватиметься зниженням інфляції, – зауважив Дмитро Сологуб. – Це складне завдання, адже ризики є значними – ескалація збройного конфлікту на Сході, транспортна та енергетична блокада, волатильність цін на зовнішніх ринках, політична нестабільність в країні та повільні темпи реформ”.

Він окреслив очікувані економічні тенденції, ситуацію в банківському секторі, плани НБУ щодо послаблення адміністративних обмежень на валютному та поступового переходу до цілком ліберальної моделі валютного регулювання за умови імплементації принципів протидії BEPS.

Учасники зустрічі, в свою чергу, мали низку питань до заступника Голови НБУ – і про функціонування національної платіжної системи “ПРОСТІР”, і про економічний ефект від підвищення мінімальної заробітної плати, зокрема, його вплив на бізнес-активність, і про кредитування малого бізнесу, а також питання про перехід Приватбанку у державну власність.