Святкування масляної на Красноградщині

Масляна— стародавнє слов’янське свято, що залишилося ще з часів язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. Кожен день Масниці має своє значення і на кожен день припадають якісь певні події. Масляниця була символічним закінченням зимового періоду. В основі святкування було вшанування народження Бога Сонця – як джерела тепла, а значить і майбутнього урожаю. Саме тому головною обрядовою стравою на Масляну були різноманітні млинці, які соєю формою нагадували Сонце.  В Україні традиційно Масляна святкується пишно та подійно.

Ось і в селі Піщанка 24.02.2017 року відбулося традиційне святкування Масляної біля приміщення  сільської ради. Спеціалісти Молодіжного центру підготували театралізоване дійство, яке розпочалося дивовижною появою ведучих свята – Зими, Весни та Масляної на прикрашеному візку з кіньми. В конкурсно-розважальній програмі охоче брали участь, як дорослі так і малеча, отримуючи гарні призи. Був проведений конкурс на «Найсмачніші млинці». Компетентне журі обрало переможців, які отримали диплом та подарунок від голови сільської ради. Глядачів частували смачними млинцями та гарячими напоями.

Зранку 26.02.2017 року святкували Масляну жителі села Миколо-Комишувате. Чимала кількість  дорослих і дітей зібралася біля приміщення сільського будинку культури і всі вони чекали на святкування, яке розпочалася  веселою музикою та ярмаркуванням.

Свято розпочав веселий Скоморох, який зазивав всіх людей до святкування.  Завітала і сама Масляна з млинцями в руках у супроводі Зими та Весни. Красуня Масляна провела таку довгоочікувану лотерею в якій розігрувалося 108 лотів. Розважальна програма була насичена цікавими конкурсами в яких охоче брали участь діти та молодь села. Це і біг з перешкодами для молодих парубків, і катання на санах та інше. Святкування закінчилось традиційним спаленням опудала Зими.

Проводячи такі свята хочеться  вірити, що  беріг пам’яті торкнувся наших сердець, що у нас  з’явиться бажання шанувати традиції і звичаї українського народу.