95 років Красноградському краєзнавчому музею імені П.Д. Мартиновича

21 лютого  1921 року Красноградський краєзнавчий музей вперше відкрив свої двері для відвідувачів. І ось, сьогодні колектив закладу та всі жителі Красноградщини святкують його 95-річчя. Це не лише один з найстаріших музеїв на Харківщині, який є перлиною культурного центру Красноградського району, а й найбільший музей України в сільській місцевості. Його історія нерозривно пов’язана з життям та творчістю видатних митців, поетів, художників Красноградщини, що внесли вагомий внесок в культурний розвиток нашого краю, а їх творчі напрацювання досі є орієнтирами для сучасників.

Музей бере активну участь у проведенні обласних та районних свят, республіканських та зарубіжних виставок. В рамках діяльності закладу започатковано проведення та організацію великого ярмарку декоративно–прикладного мистецтва. На його базі працює клуб майстринь «Красноградські чарівниці».

Часто говорять, що музей – це місце, в якому спинився час. Але про наш музей так не можна сказати. Це скоріш те місце, де зустрілись і сплелись в одне три часові простори: минуле, майбутнє, теперішнє… Адже колектив закладу та його директор Наталія Швець ніколи не стоять осторонь сучасних проблем, з якими стикається суспільство. Зокрема, ведеться тісна співпраця з керівництвом міста та району, базовими підприємствами, організовується робота з допомоги бійцям АТО, підтримки ветеранів Другої Світової та Афганської війни. Основна функція діяльності музею, на думку Наталії Валентинівни, заключається не лише в тому, щоб висвітлити хронологію розвитку історичних подій в певному регіоні та ознайомити відвідувачів з його самобутньою культурою, а й в тому, щоб закликати громадськість зробити все для того, аби наш завтрашній день був кращим, сприяти вихованню у людей патріотизму і формуванню активної життєвої позиції. Адже те, що ми зробимо сьогодні для свого краю та Батьківщини, вже завтра стане історією.

В цей день також відзначали 35-річчя відкриття картинної галереї, що є невід`ємною частиною музею.  Це стало гарним приводом для презентації першої персональної виставки нашої землячки, молодої художниці Власової Ольги: «Подих весни через мистецтво».

Сказати слова привітання завітали почесні гості: голова Красноградської районної державної адміністрації Євген Третяков, секретар Красноградської міської ради Катерина Єніна, помічник-консультант народного депутата України Анатолія Гіршфельда Ніна Мусотова, керівник Секретаріату Красноградської районної організації партії “БПП “Солідарність” Наталія Муляр, директор Молодіжного центру Дар’я Савастюк, завідувач сектору культури і туризму Наталія Сіліна. Також на святі були присутні художники Красноградщини, майстри декоративно-прикладного мистецтва, аматори народного мистецтва, студенти педагогічного коледжу, співробітники сектору молоді та спорту Красноградської райдержадміністрації та жителі району.

Євген Третяков побажав закладу процвітання, а всім його працівникам –  творчої наснаги, успіхів в роботі та добра. З нагоди ювілею він передав музею портрет нашого славетного земляка-хлібороба Героя України Івана Гулого, чий життєвий шлях був невідривно пов’язаний з примноженням добробуту рідного краю і його людей.

Музей – це безцінне джерело пізнання, напившись з якого, людина виростає духовно, долучається до культурно-історичних цінностей і реліквій та відкриває для себе чарівний світ мистецтва та краси.

Висловлюється велика подяка працівникам Красноградського краєзнавчого музею за їх повсякденну самовіддану працю та творчі зусилля, завдяки яким дбайливо зберігається й примножується наша спадщина, виховується почуття прекрасного, повага до народних традицій і любов до національного мистецтва.