Про результати засідання підсумкової колегії Північно-східного офісу Держаудитслужби за 2016 рік та приоритетні завдання в роботі на 2017-й

 

Колегія Північно-східного офісу Держаудитслужби, на якій були підведені підсумки роботи Північно-східного офісу Держаудитслужби за 2016 рік та визначені пріоритетні завдання на 2017 рік, була проведена 10 лютого 2017 року.

Під час колегії були заслухані: доповідь начальника Північно-східного офісу Держаудитслужби Єфімова Юрія Вікторовича, виступи та звіти керівників структурних підрозділів Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Ю.В. Єфімов у своїй доповіді відзначив, що незважаючи на реформування діяльності органів державного фінансового контролю, Північно-східним офісом Держаудитслужби у 2016 році в межах компетенції в цілому забезпечено виконання завдань у сфері державного фінансового контролю, визначених Кабінетом Міністрів України, та власних пріоритетів роботи.

Так, за 2016 рік проведено 123 контрольні заходи, в ході яких виявлено втрат фінансових і матеріальних ресурсів на 128,1 млн гривень.

Вжитими заходами щодо реалізації матеріалів ревізій забезпечено відшкодування втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 39,3 млн грн; за результатами державних фінансових аудитів враховано 140 пропозицій і рекомендацій, унаслідок впровадження яких отримано економічний ефект у сумі 109,2 тис. гривень.

У рамках поточного контролю, за результатами аналізу процедур закупівель попереджено порушень при закупівлі товарів, робіт і послуг шляхом відміни торгів та розірвання укладених з порушеннями договорів на суму  328,4 млн грн; за результатами державного фінансового аудиту виявлені фінансові порушення, що можуть привести до незаконного та неефективного витрачання державних ресурсів на суму 3,2 млн гривень. При цьому попереджено незаконне та неефективне витрачання ресурсів держави на 1,9 млн гривень.

Водночас у доповіді вказано на недоліки в організації та здійсненні контрольно-ревізійної роботи, що негативно впливають на функціонування та дієвість системи державного фінансового контролю.

Так, потребують подальшої активізації заходи щодо впровадження нових підходів до здійснення державного фінансового контролю та зміни акцентів контролю на проведення державних фінансових аудитів.

Поряд з цим, з метою посилення громадського контролю та покращення рівня відшкодування виявлених фінансових порушень, членами колегії Північно-східного офісу Держаудитслужби одноголосно було прийнято рішення про забезпечення оприлюднення та доведення до громадськості фактів нереагування (неналежного реагування) керівників органів влади, підприємств, установ і організацій на законні вимоги та пропозиції, надані Північно-східним офісом Держаудитслужби за результатами здійснення державного фінансового контролю.

Такий напрям роботи надасть Північно-східному офісу Держаудитслужби додаткові важелі для покращення роботи, спрямованої на відшкодування виявлених втрат, запобігання їм у подальшому, а також буде сприяти підвищенню рівня відповідальності керівників об’єктів контролю щодо виконання законних вимог і пропозицій органів державного фінансового контролю.

Підводячи підсумки проведеної колегії, пріоритетними напрямами роботи Північно-східного офісу Держаудитслужби на 2017 рік було визначено: подальше реформування діяльності Північно-східного офісу Держаудитслужби;  формування ефективної моделі розвитку та підготовки висококваліфікованих державних аудиторів; підвищення і забезпечення належної якості державного фінансового контролю та матеріалів контрольних заходів; забезпечення належного рівня відшкодування виявлених втрат та посилення роботи, спрямованої на упередження фінансових порушень.