При об’єднанні важливо враховувати інтереси всіх територіальних громад, – Євген Третяков

 —Зараз активно обговорюється питання об’єднання територіальних громад, як одного з важливих заходів, що проводиться у рамках децентралізації влади. Немає жодних сумнівів, що тема це надзвичайно важлива, тому потребує ґрунтовного вивчення, чітких розрахунків і якнайширшого моніторингу громадської думки. Адже, без перебільшення, вирішується доля району, майбутніх поколінь наших земляків. І саме з цих міркувань маю тверде переконання: поспішати тут не потрібно.

Так, нині міська рада запропонувала обговорити питання створення в районі однієї територіальної громади з центром у Краснограді. Подібна ініціатива потрібна, адже маємо детально розглядати всі варіанти територіального устрою нашого краю. Єдина громада з центром у Краснограді — один із них. Буде добре, якщо сільські ради виступлять з іншими пропозиціями, аргументуючи їх конкретними цифрами і фактами.

Зараз важко орієнтуватися лише на одну з найважливіших складових реформи — фінансову. Адже у зв’язку з її стартом до багатьох законів та інших правових актів вносилися суттєві зміни. Принципи формування місцевих бюджетів зараз і ще два-три року тому суттєво різняться. Нині фахівці детально вивчають це питання, порівнюючи кошториси сільських рад за багатьма позиціями. Яким буде результат їхньої роботи — побачимо згодом.

Але не лише економічною доцільністю маємо керуватися при вирішенні цього питання. Спроможна громада — так, до цього маємо прагнути під час об’єднання. Але важливо розуміти: у процесі такої реорганізації умови проживання людей, кількість і якість послуг, які вони отримуватимуть, мають поліпшитися, або, принаймні, зберегтися на звичному рівні. Варто враховувати багато чинників. Ремонти місцевих доріг передбачається проводити коштом громади. Чи зможемо ми після об’єднання тримати їх у належному стані — не лише в місті, а, приміром у Соснівці чи Лукашівці? Як діятимуть заклади освіти у віддалених селах? Бо в тому ж М.-Комишуватському навчально-виховному комплексі оновлено систему опалення, створено максимально комфортні умови для дітей. Не хотілося б, аби зусилля багатьох людей були марними.

Важко говорити і про розвиток підприємництва. Адже лише в січні 247 ФОП закрили свою діяльність. Яким чином працюватимуть у недалекому майбутньому бурові підприємства? Тому можемо розраховувати на одну суму податкових надходжень, а отримати зовсім іншу.
Я жодним чином не згущую фарби. І розумію, що об’єднання громад обов’язково відбудеться. Але маємо врахувати найменші нюанси, детально розглянути всі варіанти, аби цей процес проходив максимально безболісно для всіх населених пунктів району. Така моя позиція із цього питання.