Головна мета поліпшення стану охорони праці

Через мораторій на проведення перевірок неможливо оцінити сьогоднішній стан охорони праці на підприємствах, але, враховуючи досвід попередніх років, цілком впевнено можна допускати наявність серйозних недоліків та порушень у цій в сфері.

В основі 80 % усіх нещасних випадків на виробництві з року в рік лежать одні й ті самі причини. Поперше, це незадовільний стан виробничої і трудової дисципліни працівників і неналежний контроль з боку посадових осіб (майже половина усіх травмувань). По-друге, поганий технічний стан засобів виробництва (кожний четвертий випадок). Далі можна говорити про недоліки у навчанні з питань охорони праці, про порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, машин, механізмів, устаткування тощо.

З цього можна зробити два висновки. Перший: на сьогоднішній день роботодавці практично не зацікавлені у зниженні рівня виробничого травматизму. А успішну профілактичну роботу не можна уявити без належного порядку на підприємстві. Другий висновок полягає в тому, що має змінитися підхід до безпечних умов праці. Адже, для епохи високих технологій, які поступово впроваджуються у всіх сферах трудової діяльності, характерна повна відповідальність за свої дії кожного працівника на своєму місці. Саме за цим – висока культура виробництва, яка включає й ефективну профілактику виробничого травматизму, до якої ми так прагнемо.

То хто ж повинен слідкувати за керованістю виробничого процесу? Перш за все, роботодавець, адже саме на нього Законом України «Про охорону праці» покладені зобов’язання щодо створення на робочому місці, в кожному структурному підрозділі умов праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечення додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Наступна ланка – спеціаліст з охорони праці, це саме та ланка, що дає змогу реально і більш-менш оперативно оцінювати стан справ на місцях, вживати необхідних заходів. Умілий і принциповий спеціаліст з охорони праці – це надійний помічник керівника, га­рантія того, що питання охорони праці не будуть пущені на самоплив. На багатьох підприємствах району й досі немає штатних працівників служби охорони праці, ці функції покладені на спеціалістів за сумісництвом, чий рівень підготовки нерідко відверто низький.

Ще одна ланка – інженерно-технічні працівники, це керівники середньої ланки, що вирішують питання охорони праці і безпосередньо керують працівниками на робочих місцях. Саме вони повинні слідкувати за тим, як працівники знають і виконують вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуються засобами колективного та індивідуального захисту.

Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань активно обговорюються під час усіх заходів, що проводяться у районі. Наша головна мета, як робочого органу виконавчої дирекції Фонду, – сприяти поліпшенню стану охорони праці, вирішувати нагальні проблеми в цих питаннях. З цією метою надаємо допомогу страхувальникам у впровадженні системи управління охороною праці на підприємствах, розробленні профілактичних заходів, направлених на досягнення встановлених нормативів з охорони праці та зменшення виробничого травматизму.

Закликаємо роботодавців не заощаджувати на створенні здорових і безпечних умов праці на підприємствах. Опікуйтесь безпекою кожного працівника задля збереження життя і здоров’я наших співвітчизників.

 Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві