Вибір навчального закладу для проходження навчання з питань охорони праці

Наявність кваліфікованого персоналу на підприємстві – одна з найважливіших умов без­пеки праці на виробництві. Тому на підприємствах повинна створюватися спеціальна система навчання працівників з охорони праці.

Згідно із законодавством про охорону праці, роботодавець зобов’язаний забезпечити навчання, інструктаж працівників та перевірку знань працівниками норм, правил та інструкцій з охорони праці.

Робота з навчання керівників і фахівців регулюється Типовим положенням про порядок навчання та перевірки знань з охорони праці керівників і спеціалістів підприємств, установ і організацій.

Навчанню і перевірці знань у порядку, встановленому Типовим положенням, підлягають: керівники та фахівці підприємств, а також особи, які займаються підприємницькою діяльністю, інженерні та педагогічні працівники професійних освітніх установ.

Зниження рівня виробничого травматизму можливе лише за наявності в трудових колективах кваліфікованих кадрів, які пройшли відповідне і якісне навчання з охорони праці. Сьогодні важливо не лише забезпечити якісне навчання, а й подальше використання отриманих знань у процесі трудової діяльності. Контроль за своєчасним проведенням перевірки знань з охорони праці керівників і фахівців підприємств здійснюється державною інспекцією Держпраці України. Тому формальний підхід у цій справі недопустимий.

Навчання з питань охорони праці керівників і спеціалістів підприємств проводиться за програмами, розробленими і затвердженими підприємствами або навчальними центрами, комбінатами, інститутами, що мають дозвіл органів управління охороною праці на проведення навчання і перевірку знань з охорони праці, відповідно до типових програм. Типові програми навчання з питань охорони праці керівників і спеціалістів підприємств розробляються та затверджуються відповідними міністерствами, відомствами, органами управління охороною праці України.

Нині в області зареєстровано багато навчальних закладів, яким видано відповідні ліцензії, але мало кому відомо, яка ,приміром, їх матеріально – технічна база і тим більше результати їх просвітницької діяльності. А роботодавці, з метою скорочення витрат, у. т. чисті на навчання з питань охорони праці, погоджуються на пропозиції навчальних закладів, які за дешеву ціну зводять навчання до оформлення відповідних протоколів і видачі посвідчень.

Насправді працівники , які проходять якісне навчання, це в основному керівники підприємств, спеціалісти з охорони праці, уповноважені профспілкових організацій, інші члени комісій із перевірки знань із питань охорони праці підприємств, працівники основних спеціальностей, які виконують роботи підвищеної небезпеки. Навчання ж решти працівників проводиться комісіями, створеними на підприємствах. Але таке навчання, тим більше без залучення викладачів відповідного профілю, не може бути повноцінним  і здебільшого також носять формальний характер.

Велике значення в розумінні правил безпечного ведення робіт має і кваліфікація працівників, особливо робочих професій. Нині склалася ситуація, що коли досвідчені працівники йдуть на заслужений відпочинок або переходять на легшу роботу, на  їх місце приходить молодь, переважно без відповідної професійної освіти. Тож не випадково кожний четвертий травмований на виробництві – це молода людина віком до 30 років.

Отже, основою профілактики виробничого травматизму є забезпечення якісного навчання та інструктування з питань охорони праці.

За консультацією про вибір навчального закладу, навчання з питань охорони праці, можна звертатися до відділення ФССНВУ у Красноградському районі, та по телефону 7-37-43.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві