Чим вигідніше користуватися під час сплати ЖКП – пільгою чи субсидією. Роз’яснення Кабміну

Урядовці розповіли, які документи і підстави потрібні для отримання пільги.

«Якщо родина має право на субсидію, однак її розмір невеликий і, на її думку, доцільніше сплачувати за комунальні послуги з врахуванням пільги, то необхідно подати заяву до органу соціального захисту населення про припинення надання субсидії. І навпаки: якщо на опалювальний період сім’ї доцільніше користуватися субсидією, то необхідно буде подати заяву для призначення субсидії», – зазначають на урядовому порталі.

У Кабміні нагадують: якщо пільговик подав заяву на субсидію, але субсидія на неопалювальний період йому не виходить, то йому надалі постачальники послуг автоматично враховуватимуть пільгу.

Підставою для надання пільги на оплату житлово-комунальних послуг є посвідчення, яке вказує, до якої категорії пільговиків належить та чи інша особа, яка знижка з оплати за житлово-комунальні послуги їй належить.

При пільговій оплаті за послуги у квитанціях, які надсилаються мешканцям, нарахування плати за послуги вказується з врахуванням знижки плати за послуги. Наприклад, для учасників війни діє знижка плати у 50% в межах соціальних норм.

За словами урядовців, для отримання пільги на оплату житлово-комунальних послуг особа, яка має право на пільги, повинна звернутись до надавача послуг, подати заяву, оригінал посвідчення, яке засвідчує право на пільгу, та його копію, ідентифікаційний номер, довідку про склад сім’ї (для визначення права на пільги членів сім’ї). Крім цього, пільговику необхідно звернутись також до органу соціального захисту для внесення даних про пільговика до Єдиного державного реєстру осіб, які мають право на пільги.

«Відповідно до Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2015 № 389, пільги окремим категоріям пільговиків надаватимуться за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (з 01.01.2016 – 1930 грн)», – нагадують на урядовому порталі.

Категорії осіб, які мають право на пільги:

– учасники війни;

– члени сімей загиблих (померлих) учасників війни;

– особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

– вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

– особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

– вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

– жертви нацистських переслідувань;

– діти війни;

У Кабміні роз’яснили: у яких випадках вигідніше користуватися пільгами зі сплати ЖКП, а в яких – субсидією.

«Ті сім’ї, які мають невеликі доходи, і, навіть з урахуванням пільгової плати, сплачують за послуги, більше ніж частка плати за послуги для цієї сім’ї, однозначно повинні отримувати субсидію. Проте, якщо з урахуванням пільгової оплати за послуги частка плати є більша, ніж пільгова оплата за послуги, то такій сім’ї доцільніше відмовитися від субсидії і в неопалювальний період сплачувати за послуги з урахуванням пільги», – розповідають урядовці.

Інформація сайту Харківської обласної державної адміністрації