А що третій празник – Святе Водохреща

19 січня красноградці відзначили одне з найбільших православних свят – Хрещення Господнє. З самого ранку у місцевих храмах відбулись святкові літургії та молебні по освяченню води, а на водоймищах – традиційні купання.

Вже вкотре поспіль Хрещенські купання відбулись на території зони відпочинку на річці Берестовій. Цей давній звичай підтримала районна влада — голова райдержадміністрації Євген Третяков та голова районної ради Володимир Птишник.

Захід розпочався з традиційного молебню по освяченню води, який провів настоятель Свято-Благовіщенського храму протоієрей Миколай. Бажаючих помолитись та освятити воду виявилось чимало, люди масово зібрались на спільну молитву з усього міста й приближніх сіл.

Любителів скупатися у крижаній воді теж вистачало. Для віруючих купання на Хрещення означає прилучення до особливої благодаті Господа, яку він посилає на всю воду в цей день. Вода на Хрещення приносить здоров’я, як тілесне, так і духовне. У якомусь сенсі таке купання може розглядатися як певна жертва, адже зануритися в крижану воду під час морозу дуже складно. Людина немов жертвує своїм комфортом, задля духовного очищення.

Для одних купання на Хрещення вже стало доброю традицією, а для інших – це була лише перша спроба. Всі вони щиро вірили в цілющу силу святої води, а тому зовсім не боялися холоду. Тим паче, що для всіх присутніх організатори облаштували зручні підходи до ополонки, створили комфортні умови для переодягання в палатках та пригощали кашею і гарячим чаєм.